Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattenpriset till indisk miljöorganisation

Annons
StockholmTT
Den indiska miljöorganisationen Centre for Science and Environment (CSE) får årets Stockholm Water Prize på drygt 1,3 miljoner kronor.
CSE under den dynamiska chefen Sunita Narain får priset, det femtonde i ordningen, för sitt arbete att ge samhällen på den fattiga indiska landsbygden rätt att hantera sina egna vattenresurser.
Organisationen belönas också för sin kamp mot en odemokratisk och toppstyrd vattenhantering och för att man framgångsrikt utnyttjat en fri press och ett oberoende nationellt rättssystem för att nå sina mål.
Den inflytelserika organisationen med säte i New Delhi grundades 1980 och leddes av den indiske miljökämpen Anil Agarwal fram till dennes död 2002, då hans mångåriga kollega Sunita Narain tog över CSE, som driver miljö- och vattenprojekt runt om i Indien. Hon fanns på plats när pristagaren offentliggjordes i Stockholms stadshus på tisdagen, världsvattendagen.
 Vi är mycket lyckliga över priset, säger Sunita Narain till TT. Det riktas inte så mycket till CSE som till våra idéer om hur man kan ta till vara och förnya traditionella kunskaper om hur man tar hand om dyrbara knappa vattenresurser.
Mer vatten i byarna
CSE har i en rad projekt framgångsrikt utnyttjat uråldriga metoder att lagra regnvatten, till dricksvatten och vatten för sanitet och bevattning. Det regnar i genomsnitt bara 100 timmar per år i Indien så varje vattendroppe är oerhört dyrbar.
 Den lokala traditionen att lagra vatten är svaret på hur Indien ska säkra landsbygdens framtida vattenbehov, säger Sunita Narain. Men lokalsamhällena måste själva bestämma över sina vattentillgångar, inte hanteras av byråkratin.
Det ger enligt Narain bättre skördar på åkrarna, mer gräs åt boskapen och byborna en bättre ekonomi. Det minskar också trycket på Indiens toppstyrda och ineffektiva koloniala system att hantera vattnet.
Det stora hotet mot de knappa vattentillgångarna är enligt Narain de snabbt växande storstäderna och industrialiseringen i Indien, som ökar behovet av dricksvatten och vatten till industriprocesser.
 Vi kan inte följa västs exempel och först slösa och sedan börja spara på vatten. Vi måste utnyttja vattnet mycket klokare och effektivare och återföra varje vattendroppe till det hydrologiska kretsloppet, säger hon.
Kamp mot giftspridning
CSE har kartlagt halterna av arsenik i grundvattnet i västra Bengalen, och trycker på för att stoppa företagens giftspridning. Organisationen har också slagit larm om innehållet av växtgifter i läsk och buteljerat vatten, gifter som kan ge cancer, fosterskador och skador på nervsystemet. CSE:s studier har lett till juridiska processer mot bland andra Coca Cola och Pepsi.
Sunita Narain får på CSE:s vägnar ta emot utmärkelsen ur kung Carl XVI Gustaf:s hand vid en ceremoni den 25 augusti, under den årliga världsvattenveckan i Stockholm. Bakom priset står Stockholm Water Foundation.

Mer läsning

Annons