Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Vi förlorade vår son när vi flydde"

/

Författaren Benoit Rugumaho föddes i Rwanda men blev tvungen att fly landet på grund av politiska åsikter och etnisk förföljelse. I dag fyller han 50 år.

Annons

Benoit och hans fru Cécile flydde från Rwanda genom Kongo-Kinshasa och Republiken Kongo innan de till slut kom fram till den Centralafrikanska Republiken. Där träffade de FN:s flyktingorgan UNHCR.

– Sedan träffade vi FN:s flyktingorgan som sade att det inte var säkert för oss att ta oss tillbaka till Rwanda. Vi förlorade vår son när vi tvingades fly och vi ville tillbaka till vårt hem. Än i dag är det min största dröm att kunna åka tillbaka dit – åtminstone för att hälsa på, säger han.

Läs också: Kommunikatören från Sundsvall: "Jag gick barfota över Abbey Road"

I Centralafrikanska Republiken träffade Benoit och Cécile en flicka som heter Diane och som hade förlorat sina föräldrar. De beslutade sig för att adoptera henne. Familjen fick sedan asyl i Sverige som kvotflykting och flyttade så småningom in i de småländska skogarna.

– När vi kom till Sverige så flyttade vi först till Vimmerby. Där bodde vi i några år och vi har fortfarande många vänner kvar där. Sedan flyttade vi hit upp till Västernorrland och Fränsta. I Sverige kan man nog säga att Vimmerby är vårt hem, säger Benoit och fortsätter:

– När vi kom till Sverige så var vi tvungna att leva på socialbidrag den första tiden, men jag ville inte det. Så jag studerade på dagarna och jobbade på kvällarna för att ge oss de bästa förutsättningarna att vara självständiga ekonomiskt, säger han.

Läs också: Pontus är omgiven av robotar på jobbet

2004 släppte Benoit Rugumaho en självbiografisk bok om flykten från Rwanda till Sverige som blev översatt och utgiven i Sverige 2010. I januari 2016 släppte han boken ”En lång väg till integration” som handlar om att integreras i det svenska samhället.

Samtidigt jobbar Benoit på en organisation som tar hand om människor som har det svårt.

– Alla de människor vi träffar i jobbet har haft det precis som jag. Så jag kan hjälpa dem med mina erfarenheter, säger han.

När Benoit inte jobbar brukar han titta på fotboll. Både på TV och på när hans dotter spelar.

– Jag gillar fotboll väldigt mycket och spelade själv när jag studerade på universitetet. Nu kollar jag bara på fotboll och jag hoppas att ett av mina barn blir proffs. Min dotter Carine är jätteduktig.

Har du några favoritlag du följer?

– Speciellt följer jag Real Madrid och Kalmar FF. Det är för att Kalmar ligger nära Vimmerby.

Förutom att titta på fotboll så försöker Benoit följa med i nyhetsflödet så mycket han kan. Han gillar också att titta på politiska debatter och frågesportprogram på tv.

– Jag gillar program där man får kunskap. Så jag brukar kolla på ”Vem vet mest” och andra program där man lär sig mycket, avslutar Benoit Rugumaho.

Martin Weiner

060-19 72 60

martin.weiner@mittmedia.se

■■ För fler möten och reportage, klicka här.

Mer läsning

Annons