Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Visssångerska från Naggen fyller 80 år

Bojan Fosshaug säger att hennes liv varit som en lång, lång sång med många refränger. Skrivit visor har hon alltid gjort. Fast som barn vågade hon aldrig visa det. Folket i skogsbyn Naggen där hon växte upp skulle kanske trott att hon var tokig. Så gjorde man helt enkelt inte på den tiden.

Annons
Äsch, skriv inget om det som var förr. Skriv om det som är nu istället. Om mina visor, säger Bojan Fosshaug.
Det har gått 80 år sen Bojan Fosshaug föddes i skogsbyn Naggen på gränsen mellan Medelpad och Hälsingland. Där växte hon upp med sju syskon, farmor och farfar och föräldrarna som var både jordbrukare och lanthandlare.
När hon var fjorton år bestämde hon sig för att finansiera sina studier på Hermods själv och fick jobb som kokerska för ett arbetslag med skogsarbetare. Några år senare träffade hon sin blivande man Albert Fosshaug, en norsk flykting.
Ja, han fick jobb som huggare hos pappa och sen blev det som det blev.
Strax innan hon fyllde 19 år föddes det första av familjens fyra barn och makarna Fosshaug blev jordbrukare i Hov i Selånger under några år. Men sen tog intresset för livsmedel över med arbete i olika butiker.
Några år under 1960-talet blev hon ägare till konditoriet Hälsingestugan i Hudiksvall. Köpet av konditoriet betalades med några månaders förskottslön från tvätteriet som hon då arbetade för.
Jag har levt ett rikt liv. Framför allt genom musiken som alltid funnits där, säger hon.
Tio år gammal skrev hon sin första visa om en poet som hette Hilding Nord och kom från Hassela. Det konstiga var att Bojan Fosshaug några nätter tidigare drömt om just den personen. Några dagar senare kom han in på familjens lanthandel.
Fast jag ville aldrig berätta för någon att jag skrev och tonsatte dikter. Då hade de kanske tyckt att jag var tokig.
Men skrivande fortsatte genom åren. När Bojan Fosshaug närmade sig 70 gav hon ut diktsamlingen "Irrbloss". Men då var redan karriären som vissångerska igång. Bojan Fosshaug blev en kär gäst med sina visor i takterna runt Sundsvall.
Vid Stadsritualen 1999 fick kända personer placera något under stenplattorna på Stora Torget. Bojan Fosshaug valde att lägga ner tre av sina visor. Tre år senare blev hon årets Medelpadspoet.
Musiken har fortfarande en central plats i hennes liv. På väggarna i lägenheten i Bergsåker hänger gitarrerna på rad. Flödet av nyskrivna visor är obrutet trots flera strokes och kärlkramp.
I Naggen bor fortfarande en syster och en dotter som köpt familjens gamla lanthandel. Där tänkte Bojan Fosshaug fira sitt 80-års kalas i tysthet. Fast det tyckte inte barn och barnbarn. Så istället blir det födelsedagsfest i samlingslokalen i Bergsåker.
Då vill jag att alla tar med instrument så vi kan spela och sjunga tillsammans. Men presenter vill jag inte ha.
Flera datum är redan inbokade i almanackan. För några dagar sen var hon tillsammans med landshövding Gerhard Larsson i Liden. Under sommaren blir det Liden en gång till och lite senare på Gudmundstjärn. Än tänker Bojan Fosshaug inte sluta sjunga.

Mer läsning

Annons