Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det hände då 18 juli

Annons

För 10 år sedan, 2000, fick åskådarna till Allsång på Skansen se något så exklusivt som tre Malmsjös på scen. Det var Jan med sönerna Peter och Jonas som hade smygpremiär på sin show Malmsjö x 3. Men det kunde ha börjat bättre. Jonas hade influensa och hög feber och var tvungen att gå av scenen i förtid. Men far och storebror räddade skutan.

För 35 år sedan, 1975, fick direktör Birger Strid två års fängelse för bland annat trolöshet mot huvudman och bedrägeri. Den kände industrimannen Axel Wenner-Gren, länge ledande inom Electrolux, hade donerat stora summor till stiftelser och fonder. När det avslöjades att 40 miljoner kronor försvunnit dömdes Strid, ledamot av det Wenner-Grenska samfundet, som ansvarig för att Wenner-Grens förmögenhet försvunnit genom huvudlösa spekulationer i värdelösa företag.

För 85 år sedan, 1925, gavs Adolf Hitlers bok Mein kampf ut. Här lade Hitler ut sin grumliga nazistiska ideologi som byggde på fördomar och fanatisk antisemitism, samt fullständig makt i ett rasrent Tyskland och obegränsad tysk expansion österut. Boken skrev han i fängelset Landsberg, där han satt dömd för högförräderi efter det misslyckade kuppförsöket i München 1923. Han skulle egentligen sitta fem år men frigavs efter bara några månader.

Hört och hänt

Två halvsyskon i Degerfors åtalades denna dag 1969 för brott mot lagen om incest. De hade i över tre år kämpat för att få leva som gifta och hade två barn ihop. I september beslutade regeringen att åtalet skulle ogillas och de två skulle få fortsätta vara ett par. Numera kan länsstyrelsen efter prövning ge tillåtelse till giftermål mellan halvsyskon.

Dagens siffra

10 månader satt fartyget Vega fast i isen bara en knapp dagsfärd från Berings sund. Men denna dag 1879 kunde Adolf Erik Nordenskiölds expedition äntligen segla hemåt. I juli 1878 hade Vega seglat från Tromsö för att se om det gick att ta sig från Atlanten till Stilla havet norr om Asien, Nordostpassagen. I september nöp isen snöpligt till och expeditionen blev nästan ett år försenad.

Mer läsning

Annons