Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slalomklubben polisanmäld för bullriga snökanoner

En kvinna har nu polisanmält Sundsvalls slalomklubb för att snökanonerna på Södra berget bullrar så mycket.
Men redan i januari i fjol beslutade miljökontoret om skärpta krav – ett ärende som överklagats i omgångar och nu ligger hos mark- och miljödomstolen.

Annons

Kvinnan som gjort anmälan har blivit störd en längre tid och fått låna mätutrustning från miljökontoret i Sundsvall. Hon hade även laddat ned en app för bullermätning.

Läs mer om det surrande ljudet i Sundsvall om nätterna.

Resultaten ska enligt kvinnan ha visat att snökanonerna överskrider gällande gränser för ljudnivåer och hon har därför gjort en anmälan om grovt miljöbrott.

– Det har varit klagomål under flera år. Vi har ett pågående ärende mot Sundsvalls slalomklubb efter att vi beslutat om att klubben ska vidta åtgärder för att få ner bullernivån, säger Magnus Hahne, miljökontoret.

Men miljökontoret har inte gjort några egna mätningar nu.

– Vi ska följa upp det ganska snart.

Miljökontorets beslut överklagades till förvaltningsrätten som gav kommunen rätt. Sedan har det överklagats till mark- och miljödomstolen i Östersund.

Slalomklubben har begärt inhibition, men varken förvaltningsrätten eller mark- och miljödomstolen har beviljat det.

– Det är så att de boende tycker att vi ställer för låga krav och slalomklubben tycker att kraven är för höga.

Magnus Hahne har förståelse för båda synpunkterna.

– Vissa år har det varit nödvändigt att köra nattetid i backen för att det bara varit minusgrader då. Och det är inte utomhusbullret vi fokuserat på när vi satt gränser utan inomhusnivån eftersom det inte är så många som sitter i syrenbersån på vinternätterna.

Miljökontorets krav som slalomklubben nu måste följa i väntan på dom handlar om att pistning och schaktning bara får ske mellan klockan 07 och 23, undantag kan göras för fyra nätter per år.

Ljudet från snökanonerna får inte överstiga 50 dB utomhus och kanonerna ska riktas så att ljudnivån hålls så låg som möjligt. Ljudnivån ska kontrolleras vid fem fastigheter två gånger per säsong när alla snökanoner är i drift.

Redan 2008 framställde miljökontoret krav. Två år senare lämnade bolaget in en handlingsplan mot buller men den bedöms som otydlig och svår att kontrollera. Nu är miljökontorets syfte att det ska bli tystare och samtidigt lättare att kontrollera nivåerna.