Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Släng luren i örat på bedragarna

Telefonskojarna är i farten igen. Den här gången lockar en röst med en kryssning i Västindien om du bara trycker på nian på telefonen.
Lägg på!

Telefonskojarna har varit i farten i flera år och just nu verkar det som om de avverkar region för region i Sverige. Det kan handla om kryssningar i Karibien eller något annat som lockar vinterfrusna svenskar och allt du behöver göra är att trycka på nian för att säkerställa din vinst.

– Det här är väl en uppföljning av de så kallade Nigeriabreven som för ett par år sedan kom i mejlen. De förekommer inom den fasta telefonin men främst i mobiltelefonerna, säger Mattias Grafström, vd för Konsumenternas tele- och internetbyrå.

Ett annat och mycket farligare bedrägeri döljs bakom en enda telefonsignal. Du hinner inte svara och i listan över obesvarade samtal finns ett utlandsnummer som i början har siffrorna 88 i någon variant, vilket betyder att det är ett satellitnummer.

– Om man ringer tillbaka så blir det dyrt. Det kan ligga runt 70 kronor per minut och de gör allt för att hålla en kvar på linjen, säger Mattias Grafström.

Det finns bara två sätt att hantera bedragarna. Lägg på luren och ring aldrig upp ett utlandsnummer som du inte känner igen.