Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slapp hantering av barnbidraget – ska gå till de som behöver stöd, inte rakt in på sparkontot

Nu sprätter Socialdemokraterna lånade pengar vitt och brett omkring sig. Det är ju valår, och ett höjt barnbidrag uppskattas förmodligen av de flesta, även av de familjer som inte är i något egentligt ekonomiskt behov av ett barnbidrag. De placerar bidraget på barnets sparkonto som en grundplåt för den första egna lägenheten för barnet.

Dagens slappa och slentrianmässiga utdelning av barnbidrag till alla födda barn, oavsett vårdnadshavarnas ekonomiska resurser, är ett slöseri med offentliga medel. Det är naturligtvis lika självklart att ett offentligt ekonomiskt stöd för barnens trygga uppväxt ska vara behovsprövat, precis som de nuvarande bostadsbidragen prövas, efter ansökan från den enskilde. Ofta är det dessutom så att personer med svag ekonomi, och som blivit beviljade bostadsbidrag, är de personer som är i störst behov av ekonomiskt stöd för att ha en trygg uppväxt för sina barn. 

Efter höjningen 1 mars 2018 är barnbidraget sammanlagt 15 000 kronor per år och barn. Det finns cirka 1,3 miljoner bidragsberättigade barn i Sverige. Den totala summan utbetalade barnbidrag blir då 19,5 miljarder kronor. 

Mitt förslag är att barnbidrag kan beviljas efter en ansökan av vårdnadshavare. Fullt barnbidrag i dagens nivå beviljas då vid en sammanlagd årsinkomst för vårdnadshavarna på maximalt 400 000 kronor, med en stegvis nedtrappning till helt uteblivet barnbidrag vid 500 000 kronor i sammanlagd årsinkomst. Min bedömning är då att cirka 35 procent av vårdnadshavarna faller ifrån, som ej kvalificerade som bidragstagare. 

Om detta genomföres så kan närmare sju miljarder kronor i stället användas till ett rejält höjt barnbidrag från 15 000 till 20 000 kronor per år och barn, för dem som verkligen behöver detta stöd.

Arne Forsell,

medlem i Landsbygdspartiet oberoende Västernorrland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

 

Läs också:

►  De hemlösa behöver mer hjälp än romer och barnfamiljer

Lina Norberg Juuso: Höjt barnbidrag värmer barnen till både kropp och själ

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel