Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår larm efter barnvåldtäkt: "Socialtjänsten struntar i barn som far illa"

Organisationen Barns Rättsskydd går till attack mot socialtjänsten i Sundsvall efter en uppmärksammad barnvåldtäkt. – Jag känner till ett tiotal utsatta barn som socialtjänsten totalt har ignorerat, säger Agneta Bravélius på Barns Rättsskydd.

I förra veckan skrev ST om en uppmärksammad rättegång i Sundsvalls tingsrätt, där en man stod åtalad för upprepade barnvåldtäkter. Mannens övergrepp mot ett av barnen anmäldes redan för tre år sedan till socialtjänsten, men socialtjänsten lade ner utredningen utan åtgärd, och utan att polisanmäla de påstådda övergreppen.

LÄS OCKSÅ: Sundsvallsbo åtalas för våldtäkt mot barn

Nu agerar riksorganisationen Barns Rättskydd mot Sundsvalls kommuns socialtjänst. Enligt organisationens grundare Agneta Bravélius är fallet med de misstänkta barnvåldtäkterna inte på något sätt unikt. Barn som utsätts för till exempel mobbing, misshandel eller sexuella övergrepp får inte alltid hjälp av socialtjänsten.

– Många föräldrar vänder sig till oss när de upplever att deras utsatta barn inte får den hjälp eller det stöd de behöver. De tar kontakt från olika orter runt om i landet, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Orosanmälningar om barn som far illa blir liggande

På vissa orter är det värre än på andra.

– I Sundsvall är det riktigt illa. Jag har ett tiotal exempel på utsatta barn i Sundsvall som socialtjänsten har ignorerat när orosanmälningar kommit in. Dessutom har säkert långt ifrån alla fall kommit till vår kännedom.

I de Sundsvallsärenden som Barns Rättskydd har engagerat sig i, handlar det ofta om föräldrar som har tagit hjälp av experter som psykologer eller läkare. Men trots att experterna intygat att barnen utsatts för mobbing, misshandel eller sexuella övergrepp, har socialtjänsten i Sundsvall inte agerat, enligt Agneta Bravélius.

Hon hävdar att föräldrarnas oro inte tas på allvar.

– Jag har själv pratat med flera ansvariga och chefer i Sundsvall och mötts av en väldigt raljerande attityd från dem.

Sundsvalls Tidning har sökt Eva Rönnbäck, verksamhetschef på socialtjänsten, för en kommentar till kritiken men hon har tyvärr inte varit anträffbar. Till Sveriges Radios P4 Västernorrland säger hon att socialtjänsten inte ignorerar barn som far illa:

– Nä, så vill jag verkligen inte säga att det är. Det här är ju anklagelser också. Vår uppgift är ju naturligtvis att får vi orosanmälningar så utreder vi dem. Vi har ju också ett barnahus som syftar till att utveckla den här verksamheten, det är ju inte alla kommuner som har det, där vi har ett samarbete med flera kommuner, polis och landsting.

LÄS OCKSÅ: 3000 barn under fattigdomsgränsen