Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slår larm om allvarliga brister på Hagaskolan – kommunen riskerar halv miljon i vite

Personalen låter bli att gripa in när elever upplever kränkningar och elevstödet är otillräckligt.
Skolinspektionen larmar nu om allvarliga brister på Hagaskolan – och kräver omedelbara förändringar.
Kommunen riskerar annars att få betala en halv miljon kronor i vite.

Annons

Efter en tillsyn på Hagaskolan pekar Skolinspektionen på allvarliga brister inom högstadieklasserna, årskurs sju till nio.

Skolan anses ha brister i arbetet med att ge skyndsamt stöd till elever, vilket äventyrar deras rätt till utbildning och stöd i en trygg miljö.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Vi fick beslutet i dag och kan inte gå in på detaljer i dagsläget då vi måste få tid att sätta oss in i materialet tillsammans med skolan, kommenterar Ulf Fryklund, tillförordnad skoldirektör.

När det gäller studiero och förebyggande arbete mot kränkande behandling anses personalen ibland frångå beslutade ordningsregler.

Skolinspektionen uppger i ett pressmeddelande att lärare inte alltid agerar när arbetsron störs – eller när elever upplever att de blir kränkta.

Tillsynen visar också på bristande samverkan och samsyn mellan olika lärare och arbetslag när det gäller målarbetet.

Skolinspektionen ser allvarligt på situationen och kräver att Sundsvalls kommun rättar till problemen omedelbart.

– Vi känner till bristerna på Hagaskolan och vidtagit ett antal åtgärder i nämnden. Vi är övertygade om att rektorer och personal kommer göra sitt yttersta för att komma tillrätta med bristerna, säger João Pinheiro (S), ordförande för barn- och utbildningsnämnden, i en kommentar på kommunens hemsida.

Rektorer, barn- och utbildningsförvaltningen och en politisk representant kommer så snart det går att ha ett möte med Skolinspektionen.

Åtgärder ska sedan redovisas i två steg, den 31 maj och den 30 oktober.

Om det inte görs kan myndigheten vända sig till Förvaltningsrätten och kommunen kan därefter tvingas betala ett vite om 500 000 kronor.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvalls Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!