Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slipa formen med en skidkurs i Sundsvall i vinter

Skidsäsongen är på gång och siktar du på ett motionslopp i vinter så är det dags att lägga i nästa träningsväxel.
Rätt spår kan vara en skidkurs.
– Det är tredje året vi kör, säger Amanda Mattsson, kursledare i Stockviks SF.

Annons

November bjuder sällan på skidföre i Sundsvall, men på Södra berget är det ändå full träningsaktivitet. Stockviks SF är i gång med säsongens skidkurs för motionärer.

– Man vet aldrig när snön kommer och då har vi bestämt att vi startar med barmarksträning och då är det skidgång som gäller. Genom att gå och springa med stavar försöker vi efterlikna skidtekniken så mycket som möjligt. Tanken är att få igång rätt rörelser och rätt muskler, säger Amanda Mattsson.

På Ängen har snökanonerna arbetat intensivt under köldknäppen. Kanske lockar det också fler deltagare än de cirka 20 som hittills valt att kliva på kursen. Stockvik erbjuder 40 platser, så hälften återstår att fylla.

När föreningen startade med skidkurser för motionärer för tre år sedan var intresset större. Amanda Mattson, som tidigare satsade för att nå elitnivå, konstaterar att det minskade intresset kan bero på de senaste vintrarnas rätt dåliga förhållanden.

– Men kommer det bara snö, så kan det vända snabbt, säger hon.

Den kurs hon håller i just nu fokuserar på klassisk åkning. Och erfarenheterna i gruppen skiljer sig åt. Vissa har varit med förr och några siktar på att delta i minst ett av vinterns stora motionslopp, som lokalt representeras av Södra berget runt den 6 februari och Medelpad Classic Ski den 16 februari.

Men Amanda Mattsson betonar att deltagarna har väldigt olika erfarenheter. Även den som aldrig stått på skidor är välkommen. De olika kursmomenten är anpassningsbara.

– Då löser vi det genom att vi rätt många ledare och delar upp i olika grupper, säger Amanda Mattsson.

På listan intill kan du se vilka andra lokala arrangörer som erbjuder skidkurser för vuxna motionärer i vinter.