Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöserierna tar de gamlas omsorgstid

Hemtjänsten i Sundsvalls kommun kostade 236 miljoner kronor i fjol.

Men personalen tillbringade bara 60 procent av sin tid ute hos de äldre.

– Och då är frågan vad man gör med de övriga 40 procenten, säger Leif Yngvesson, ekonom på socialtjänsten.

Leif Yngvesson ingår i arbetsgruppen som räknat ut vad kommunens hemtjänst kostar just nu, och hur mycket den får kosta när kommunen och de privata omsorgsföretagen ska konkurrera på lika villkor till hösten.

Under arbetet gjorde han en del intressanta iakttagelser som beskriver det man i projektet beskriver som "slöserier" i dagens hemtjänst.

Det visar sig att hemtjänstpersonalen i fjol jobbade 911 000 timmar, till en kostnad av 236 miljoner kronor. Men också att den tid de verkligen tillbringade på plats hos de äldre var 550 000 timmar – alltså bara 60 procent av tiden.

Man vet inte säkert var de övriga 40 procenten tar vägen, men mycket tror man finns i möten, administration, väntan på beslut, restid, tillkrånglade arbetsmetoder och annat. Det pågår just nu flera projekt inom hemtjänsten för att kapa "slöserier" och samtidigt höja kvaliteten för de äldre. Ett exempel är arbetet i Skönsmon, som man hoppas ska leda fram till nya och smartare sätt att jobba.

– 60 procent hos kunden är inte tillräckligt bra. Tittar man på de kommuner som är bäst på det här, så ser man att exempelvis Järfälla har 85 procent av tiden ute hos kunden. Vårt mål är att komma upp i 78 procent i stadsområdet, säger Leif Yngvesson.

Det målet finns med i beräkningarna av "hemtjänstpengen" som socialnämnden beslutade nyligen – alltså vilken ersättning som både kommunen och de privata omsorgsföretagen ska få när de konkurrerar på lika villkor till hösten. Kommunens hemtjänst måste alltså bli effektivare och mer närvarande för att klara sig, och det sätter även ribban för företagen.

60 procent av alla Sundsvallsbor som behöver hemtjänst finns inom en mils radie från centrala Sundsvall. Företagen kommer att få 356 kronor timmen för att ge dem omsorg och service. Området utanför stadskärnan kallas tätort, och där får företagen en timpenning på 380 kronor. Mest betalt, 427 kronor per timme, får företag som arbetar i det som definierats som landsbygd. Det är i princip i Indals, Lidens och Holms socknar där det är glest mellan gårdarna. Där bor tre procent av alla de 2 069 Sundsvallsbor som har rätt till hemtjänst i nuläget.

– Vi har jämfört med vad andra kommuner betalar i hemtjänstpeng, och nivån i Sundsvall sticker inte ut vare sig uppåt eller nedåt, säger Leif Yngvesson.