Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slöseriet med Bureplatsen är stadens största skandal

Under den drivande Pernilla Bergs vd-skap på Norra berget rustades hus och omgivningar upp som tagits över av staden från Fornminnesföreningen. Upprustningen var maximal – 25 miljoner från EU och 5 miljoner från staden.

Pernilla och hennes vapendragare Ulf Wiklund, dåtida förvaltare av Norra och Svartvik, åstadkom att den likaledes dåtida öppna sopstationen Bureplatsen förvandlades med konstnärliga landskapsarkitekters hjälp till en 5 000 kvadratmeter stor mötesplats med en 75 gånger 75 meter stor lutande scen i form av en månskiva i betong.

Invigningen var magnifikt utformad av Peder Forsberg. Marschallupplyst genom hela skogen från Norras utsiktsplats till Bureplatsen. När man närmade sig Bureplatsen hördes bronsålderslurarnas kallande toner och publiken möttes på platsen av en illusorisk dans av älvor från scenen. Älvor från Skönsbergs folkdanslag.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Dramageniet Rikard Wolff läste med sin djupa röst den mytologiska texten ur den isländska Eddan, som bevarat vår forntid. Bure, den förste mannen på jorden, fick sin återkomst personifierad och Bureplatsen fick liv och mening igen.

Sedan dess med nya okunniga, oansvariga tjänstemän, ingenting. Jo, med likaledes okunniga, oansvariga politiker ett knappt besökt, ett i oförklarlig underlåtenhet skapat reservat. För vem, för älgarna?

För Plus-kunder: Strålande jubileumsfirande under Burefestivalen på Norra berget

Detta är stadens största skandal, som förstenat och förstört stadens största och mest magnifika historiska tillgång. Det enda livgivande arrangemang som finns där nu är Föreningen Urskogens amatörmusikfestival. Vad säger guden Bur? Kan man inte be honom att i samarbete med himmelsguden Tor göra ett sådant oväsen att de stendöva politikerna och tjänstemännen begriper att här skulle Burefestivalen, som nu står varje år på kyrktunet vid Sköns kyrka, gått av stapeln med riddarspel, karneval och marknadshandel varje år.

Precis som norrmännen, det begåvade folket, varje år firar sin Helige Olof och vår Arnljot i Stiklastad. Sundsvall denna avslagna norrländska så kallade huvudstad har här betett sig helt huvudlöst!

Sten Rigedahl

Läs även:

Det råder kaos på Johannedals återvinningsstation

Kommunens cykelleasing verkar inte ett dugg förmånlig

Portkod blev hinder vid utryckning – öppna upp och öka tillgängligheten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel