Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta att förstöra vår strand

/
  • Avstängningen av stranden och bygget av betongkajen är så okänsligt och dumt att man anar den så kallade marknadens  påtryckningar  i bakgrunden,  menar skribenten.

Annons

Hanna Ebbing, klass 8 i Engelska skolan, är en klok tjej med större känsla för och omtanke om Sundsvalls naturvärden än dem som har makt att påverka dem.

Tre dagar före julafton skriver hon i ST, under rubriken ”Väck Sundsvall till liv igen” en kritisk insändare om Sundsvalls hamnområden och kajer. Jag föreställer mig att Hanna bland annat har noterat vad som hittills har gjorts med Norra kajenområdet. En kompakt betongkaj som går från gamla E4 vid Selångersåns mynning cirka 380 meter österut och som avslutas av en rätt stor brygga med sittbänkar, som skjuter ut i vattnet. Vidare några spadtag på ett blivande äldreboende, kritiserat redan från början.

Vad Hanna vill se rimmar väl med vad Sundsvalls-borna gav uttryck för när de fick vara med och utforma Sundsvalls stadsvision 2007. Exempelvis gångstråk, alléplanteringar, allmänna grönområden, träddungar, bad, badhus, idrottsplaner, motions- och skidspår, rackethall, rastplatser, kafé, kiosk och eldstad för grillning.

Stadsvisionen uttryckte en samsyn på Sundsvall som delades av medborgare, företag, organisationer och föreningar. Den innehöll ett par kartskisser över den 1 300 meter långa strand-linjen fram till nya E4-bron, som visar en strand fri från bebyggelse. Avståndet upp till husen varierar mellan 30 och 100 meter från vattnet.

Det var visionen det. Därefter var det dags för verkligheten. Nu var det slut med intresset för Sundsvallsbornas åsikter och tjafset om demokrati. Ett antal översikts- och detaljplaner senare beslutade kommunfullmäktige i juni 2011 att anta detaljplan 1 B. Ingen ledamot, inget politiskt parti reserverade sig.

I detaljplan 1 B har klåfingriga kommuntjänstemän manipulerat bort och privatiserat Sundsvallsbornas 1 300 meter fria strand och reducerat den till den 380 meter långa betongkajen. Efter denna och nästan ända bort till nya E4-bron stängs stranden för allmänheten genom att hus ska byggas ute i vattnet. Det är så okänsligt och dumt att man anar den så kallade marknadens påtryckningar i bakgrunden. Inte behöver man ta något ansvar heller, det överlämnar man till politikerna som sväljer detaljplanen med hull och hår, trots att den går tvärs emot stadsvisionens demokratiskt utvecklade samsyn. Och i den bekvämaste av politiska världar blir det ändå demokrati, fastän de folkvalda går emot folkviljan. I retoriken har man också fört ”ett levande samtal” med medborgarna under processens gång.

Och nu börjar det bli dags. På själva julafton meddelar ST på nyhetsplats att två nya intressenter tecknat byggavtal på Norra kajen. Ställer nu bara Sundsvallsborna upp och tecknar sig för de planerade lägenheterna, kan bygget komma i gång. ”Det rör sig om väldigt attraktiva lägen, bland annat alldeles vid strandkanten”, skriver ST. En fin julklapp till Hanna och Sundsvallsborna.

Fem dagar senare rapporteras om ännu ett byggprojekt på Norra kajen. ”Två Sundsvallsföretagare tänker bygga alldeles vid vattnet …”

Hanna riktar sig avslutningsvis till kommunal- rådet, Peder Björk: ”Det är dags för dig att lyssna och ta till dig. Vi sundsvallare vill ha mindre av grå betong och fula hus, mer grönområden, vatten och lekparker.”

Lyssna till Hanna! Ta henne på allvar, ge henne svar, ett riktigt svar, inget meningslöst avfärdande som makthavare brukar ta till. Husen står ännu inte ute i vattnet och utestänger medborgarna från stranden. Det finns tid att tänka om, att tänka rätt. Och med Hannas ord: ”Sluta att förstöra!”

Mer läsning

Annons