Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta konkurrera och börja samarbeta – så ska vården utvecklas

Annons

Vem vill inte ha utveckling och ta del av ny teknik, metoder, upptäckter etcetera.

Ja, man kan ju undra vilken kraft det är inom Västernorrlands landstingsområde som är emot möjligheten att ge vård efter de bästa möjligheterna som finns i dag.

Cancersjukvård och hjärtsjukvård är bara några exempel på områden där de professionella läkarna i dag kan göra mycket mer än vad som kunde göras tidigare.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Att vården har utvecklats i många delar även i Sverige är ju den äldre generationen till exempel ett bevis för.

Utvecklingen som påbörjades i Landstinget Västernorrland var och är ju just det – att ta vara på nya utvecklade möjligheter till bättre vård för länets och regionens medborgare.

Vad ska göras var? Det finns inte kraft, ekonomi och personal att göra allt överallt samtidigt som möjlighet till kompetenshöjning och utveckling ska kunna erbjudas och tas tillvara på alla områden.

För Plus-kunder: Notan för vårdskadorna – 200 miljoner: "Det finns något som heter den mänskliga faktorn"

Som människor efterfrågar vi länsbor den bästa tänkbara vården när någon drabbas och det med rätta. Men då måste vi också inse att det behövs ett förändrat beteende och utveckling för att ta vara på möjligheterna. Läkarna vill till exempel kunna vara med och ta del av de nya rönen/upptäckterna och metoderna för att kunna erbjuda bästa möjliga resultat till patienterna.

Därför drivs utvecklingen till mer specialiserad vård i de allvarligare sjukdomarna och det ska vi vara tacksamma för, för det räddar liv.

Ett exempel är dagkirurgin som förlades till Sollefteå, detta har haft en bra utveckling som gett många med behov en möjlighet till snabbare operationstid. Köerna har minskat och det med bra resultat.

Cancervården som bedrivs i Sundsvall har möjlighet att utvecklas än mer då det finns möjlighet till spetskompetens.

Hjärtsjukvården tillsammans med Umeå sjukhus klarar allt mer komplicerade operationer som räddar liv.

Att inte vara med och utveckla och utvecklas som vårdpersonal är inte möjligt eftersom det är just det som är framtidens sjukvård, var den än bedrivs.

För Plus-kunder: Självmord utreds – oro över sjukpenning tros ligga bakom: "Försäkringskassan leker med folks liv"

Låt alla krafter samarbeta och samverka – utan att se varandra som konkurrenter – så har vi möjlighet till snabbare utveckling till gagn för medborgarna. Vårdpersonal som vill arbeta för människorna blir aldrig utan arbete.

Men vi måste också inse att det finns personer som skor sig på medborgarnas behov av vård. Så mycket skattemedel som går åt till stafettsystemet är inte på långa vägar rimligt. Och man kan ju undra hur dessa läkare tar till sig kompetensutveckling.

Pirjo Jonsson

Läs också:

Kroniskt sjuka borde inse vilken belastning de är för samhället

Hur kan samåkning med andra sjuka vara patientsäkert?

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel