Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta mathyckla – eller är det okej att fuska med importkött om man äter quorn?

När det pratas om klimathotet, som det väldigt gärna pratas om i de flesta sammanhang, benämns ofta nötkreatur som en riktig miljöbov. I samband med att de svenska nötdjuren utmålas som en tickande koldioxidbomb dyker ofta även hälsoaspekterna upp i debatten.

Nötkött svartlistas medan produkter som den laboratorietillverkade och glykos-matade mögelsvampen quorn anses vara "hälsosam". Mandelmjölk som är en populär ersättare till naturlig mjölk innehåller i regel både emulgeringsmedel och stabiliseringsmedel.

Hur kan det vara så, att industritillverkade livsmedel med konstlade tillsatser anses vara bättre för människa och moderjord än naturligt producerade äkta varor?

Men det är bara början på mathycklandet, och det händer överallt. På jobblunchen, i tv-rutan, i mataffären, på hemkunskapen, på bussen. Överallt uppmanas vi att "äta bättre". Överallt stoltserar folk med att vara miljökämpar som väljer bort kött och mejerier, men inte bara för miljöns skull utan även för hälsan – såklart. Vad är det då som gör att samma personer lika stolt spatserar in på snabbmatsrestauranger för att äta lunch? Som utan att blinka firar in fredagen med chips och godis?

En studie av SIK, Institutet för Livsmedel och Bioteknik på uppdrag av Nordiska ministerrådet och Livsmedelsverket visar att en påse skumgodis har samma klimatpåverkan som en portion fläskkött. År 2007 motsvarade konsumtionen av chips, godis och läsk nästan en halv miljon ton växthusgaser, vilket motsvarar ungefär 100.000 mil med flyg. Eftersom konsumtionen av dessa livsmedel har ökat varje år sedan 60-talet kan vi anta att utsläppen knappast blivit mindre sedan 2007. Det komiska i allt detta hycklande är att dessa helt onödiga livsmedel inte ens nämns i köttdebatten.

Men det stannar inte där. Naturskyddsföreningen gjorde 2017 en kartläggning av importköttet i svenska restaurangvärlden, och så mycket som 80 procent av restaurangerna väljer att servera importkött till sina kunder. Men inte nog med att köttet transporteras över halva jordklotet, köttet kommer också ursprungligen ofta från länder som tillåter skadliga bekämpningsmedel och genmodifierat foder. För att inte tala om djurens levnadsförhållanden.

Men det klart. Äter man quorn och dricker mandelmjölk är det väl okej att fuska med importkött och godis ibland.

Sara Eriksson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel