Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta rökförgifta mig, tack!

Dagligen tvingas jag gå förbi folk som röker. Bara på vägen till matsalen möter jag 2-10 personer som röker och det finns ingen annan väg att gå för att slippa rökarna. Även vid busshållplatser och på vägen till aktiviteter efterskolan, möter jag på rökare. En dag räknade jag alla rökare jag mötte från att jag gick från skolan, till min flöjtlektion och vidare till bussen. Det var ca 30 minuter gångavstånd och jag träffade på 11 rökare!

På tobaksfakta.se står det att passiva rökare kan utsättas för samma risker som rökaren själv. De skriver även att ett 50-tal av ämnena som cigaretten sprider ut i luften är cancerframkallande eller misstänks vara det. Dessutom är flera andra ämnen totalförbjudna i svenska arbetsmiljöer, förutom just när de kommer från cigaretter.

Visst, vill någon annan förgifta sig själv med giftig rök får de väl göra det, men jag har gjort ett val att inte göra det. Är det då rättvist att jag och alla andra som gjort samma val, ska tvingas andas in de där gifterna dagligen, trotts vårt val?

”Vill du inte andas in röken kan du ju gå en annan väg eller hålla andan”, säkert, som att det skulle hjälpa att gå en annan väg när det finns rökare över allt. Hålla andan, jovisst, som att jag inte redan gör det, men jag är inte världsmästare i att hålla andan, jag kan inte hålla andan hur mycket som helst. Dessutom borde det inte vara jag som icke-rökare som ska behöva anpassa mig efter rökarna.

I Sveriges riksdags tobakslag (1993:581) står det bland annat att "rökning är förbjuden i lokaler som är avsedda för barnomsorg, skolverksamhet eller annan verksamhet för barn eller ungdom samt på skolgårdar och på motsvarande områden utomhus vid förskolor och fritidshem …” och "på färdmedel i inrikes kollektivtrafik eller i lokaler och andra utrymmen som är avsedda att användas av den som reser med sådana färdmedel”, alltså är det inte ens lagligt att röka på skolgården och om jag tolkat rätt, busskurer, så jag borde logiskt sätt inte tvingas utsättas för tobaksrök på de ställena.

Om jag får drömma skulle jag vilja att alla som röker skulle sluta, både för deras och min och alla andras skull. Tyvärr tror jag inte att det är möjligt hur mycket jag än önskar, men jag ber er alla rökare att hålla er till utsatta rökrutor, så jag inte ska tvingas andas in massa onödiga gifter varje dag.

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Amanda Cederberg, 16 år

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel