Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta säga Norrland – marknadsför Sundsvall som Sveriges centralaste stad

Nu har man i ST kunnat läsa att Västernorrlands befolkning har backat mest i Sverige sedan 1950. Samtidigt kommer det fram att Mittuniversitetet vill forska om att vara "norrländsk landsbygdsman". Men snälla nån. Det här är ju så dumt att det inte finns.

När ska vi förstå att en av de värsta avskräckande faktorerna för att få folk att flytta hit är just "Norrland". Vi måste förkasta det som gör oss till "Norrland" och framför allt, sluta säga "Jag kommer från Norrland" när vi pratar med sydsvenskar. Säg "Sundsvall" eller "Medelpad/Ångermanland" istället.

Om vi säger landskap för södra Sverige ska vi göra det här också! Hur kul skulle det vara om vi kallade både stockholmare och Karlstadsbor för "svealänningar" eller om vi kallade en fotbollsmatch mellan IFK Göteborg och Malmö FF för "Götalandsderby"? Ingen säger ju så. Om vi fortsätter använda begreppet Norrland så är det så vi måste prata om södra Sverige också.

Våga tänka lite annorlunda kring Sundsvalls och hela Mittsveriges ansikte utåt.

Vet du vad jag har hört en svealänning säga? "Jag skulle aldrig vilja bo i Norrland. Det är så kallt och de har ju det där snöfjället i Sundsvall." Det finns på riktigt svealänningar som tror att Norrland är oändlig vinter och att alla från Kiruna, Gävle eller Östersund åker till Sundsvall för att dumpa snö.

Snacka om att ordet Norrland borde förbjudas i vår marknadsföring. Gävle och Umeå bevisar att det visst går att få rejäl tillväxt i Norrland, och vad har de gemensamt? Dels högskola/universit, dels att de är betydligt försiktigare med att läcka ut att städerna ligger i Norrland.

Gävle har öppet hävdat att för att bli en framgångsrik stad måste de förkasta allt som har med Norrland att göra. Det måste Sundsvall också. Och vi har ju faktiskt ett universitet, något som brukar innebära självklar tillväxt överallt annars, inte minst i Umeå!

Varför inte börja lobba för att "stjäla" attraktiva utbildningar från Stoc... jag menar Svealand. När vi ändå är igång kan vi ju börja marknadsföra Sundsvall som "Sveriges centralaste stad". Vi ligger ju nästan vid Sveriges mittpunkt!

Jag tänkte även på att Västernorrland är inte bara ett oattraktivt namn utan även ett ganska tråkigt sådant. Det är ju bara en inkorrekt geografisk beskrivning – och kom nu inte dragandes med prat om vår historia med Finland. Vad sägs om det historiskt anknutna namnet Angermania? Region Angermania, låter inte det både snyggt och stolt?

Men allvarligt. Våga tänka lite annorlunda kring Sundsvalls och hela Mittsveriges ansikte utåt. Även Östersund, som har en huvudgren av samma universitet går det ju ganska bra för.

Sundsvall är ju en vacker stad omgiven av ett sagolikt landskap som bryter mot myten "Norrland är ett oändligt skogslandskap". Borde inte det också kunna utvecklas som bra marknadsföring?

Dags för nya tankegångar

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel