Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta slösa med skattemedel

Replik på "Nedskärningar är ett obegripligt beslut", ST 4 november.

I sin insändare i ST ger Mats Åström sin bild av krisen i LVN. Texten är tyvärr fylld av ursäkter för att rättfärdiga ett slöseri med skattemedel. Man skriver bland annat att landstingets dåliga ekonomi inte räddas av nedskärningar. Han har delvis rätt, för så enkelt är det inte. För att säkerställa god vård för länets invånare krävs dock besparingar, rimlig resursfördelning och effektivisering.

I dag är vi i en situation där stora delar av skattemedel i LVN används för att upprätthålla ett system där man levererar dyrare, mindre effektiv sjukvård till en minoritet av befolkningen när det finns billigare, mer effektiva alternativ att tillgå inom egna landstinget. Detta enbart för att tillgodose delar av befolkningens krav om tillgång till vård i det geografiska närområdet, kosta vad det kosta vill.

Mats Åström menar att orsaken till att vården är dyrare i Sollefteå är att befolkningen är äldre. Detta är helt felaktigt. I dag vårdas de svårast sjuka ångermanlänningarna redan till stor del i Sundsvall och trots detta blir det billigare än om patienterna legat på hemmasjukhuset. Sundsvall levererar billigare, mer avancerad sjukvård till ett konsekvent lägre pris.

Vidare menar man, genom bedräglig redovisning av siffror, att Sundsvall har högre kostnader för stafettpersonal. Sanningen är som alla vet den motsatta i relation till total budget.

Räddningen för LVN är att avsluta slöseriet av skattemedel och använda de effektiva resurser man redan har inom den egna organisationen.

Alfred Janson

Överläkare, kirurgkliniken LVN

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel