Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sluta vilseled om vinster i välfärden, Löfven

Ledande socialdemokrater vilseleder medvetet om vinster i välfärden. En av dem är Stefan Löfven. Så här sa statsministern i SVT:s Morgonstudion den 14/9:

”Utredningen föreslår 7 procent, plus statslåneränta. Då är man någonstans på 9-10 procent. Det är de stora skolkoncernerna som ligger över det, de små företagen ligger på 3-4 procent.”

Stefan Löfven vill få det att framstå som att regeringens förslag handlar om vinst relaterat till omsättningen, det vill säga det vanliga vinstmåttet.

Men regeringens förslag utgår inte från omsättningen utan ifrån ”operativt kapital”. Det är ett helt annat mått som möjligen är relevant för framförallt industriverksamheter där man binder mycket kapital i lager, maskiner och fastigheter. För välfärdsföretag fungerar måttet dåligt. Det skulle göra att rörelsemarginalen i de berörda företagen pressas till nära noll, i vissa fall rent av under noll.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det är orsaken till att merparten av välfärdsföretagen skulle tvingas lägga ned verksamheten om regeringen och Vänsterpartiet får igenom sin vilja.

En annan vilseledare är Jennie Nilsson (S), ordförande riksdagens näringsutskott. Så här skriver hon på Twitter: ”Märkligt argument ändå att om man inte får göra mer än 7 procent vinst så går man i konkurs. Gäller tydligen bara om man finansieras av skatter…”

Återigen: En vinst på sju procent av omsättningen är något helt annat än sju procents avkastning på operativt kapital. Detta vet rimligen både Stefan Löfven och Jennie Nilsson. I annat fall är de häpnadsväckande dåligt pålästa i en av socialdemokraternas största frågor.

Välfärden står inför en rad tuffa utmaningar framöver, bland annat fler vårdbehövande äldre och fler barn i skolåldern. Det är inte genom att avskaffa valfriheten och återgå till offentliga monopol som Sverige bäst klarar de utmaningarna.

Erica Rautila, HälsoTrädet AB

Anette Pettersson, HälsoTrädet AB

Anna-Lena Östman, Docksta Friskola

Johan Nilsson, Docksta friskola

Malin Pettersson, Docksta friskola

Pernilla Burholm, Framtidens Förskolor och Skolor

Jan Nordin, Skvaderns Gymnasieskola, Sundsvall

Anne Wigren, Rik Assistans

Maria Olsson, Rik assistans

Pascal Brisson, Internationella Engelska Skolan Sundsvall

Maria Eriksson, ES Hemservice AB

Läs även:

Kvinnorna ökade mer än männen – men än är lönegapet helt oacceptabelt

Även barnfamiljer och pensionärer ska märka att Sverige går bra

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel