Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet nära för bussen

Byabussen firar fem år i höst på vägarna i byarna kring Ånge. Men mer än så verkar det inte bli.
– Vi tog upp frågan i fredags och vi rekommenderar att projektet avslutas, säger Annica Kjellin, Marknadschef.

Byabussens framtid diskuterades på arbetsutskottets möte på fredagen och just nu lutar det åt att den populära bussen tas bort. Beslutet tas av direktionen nästa torsdag.

Projektet med bussen har varit väldigt populärt. Men pengarna har tagit slut och Annica Kjellin säger att det inte är hållbart i längden att låta bussen rulla vidare.

– Vi prioriterar arbets- och pendlingsstråk och då måste vi prioritera bort sådana här förbindelser, säger hon.

Byabussen har använts flitigt av byborna genom åren och för dem betyder bussen mer än bara en möjlighet att ta sig till och från till exempel mataffären.

– Allt har ju lagts ner här och byabussen har blivit en naturlig mötesplats. Det blir jättesvårt för vissa att ta sig i väg alls om bussen försvinner, säger Sören Engholm, en bussens chaufförer.

Han från medhåll från Eila Viinikainen som säger att hon inte förstår hur den kan vara mindre lönsam än en ordinarie buss.

Karin Eriksson, en av de som var drivande att få till byabussen ifrågasätter prioriteringen, när något så uppskattat tas bort.

– Jag tycker att det är fegt. Vi vet att det har varit ett kontroversiellt ämne och att den har skapat avundsjuka i andra byar, men varför lägger man ner en prisbelönt satsning, säger hon.

De senaste åren har bland annat den sista mataffären försvunnit från byn och byborna efterfrågar något som kan ersätta bussen. Något som det för tillfället inte finns några planer på.

– Nej, inte som det ser ut just nu. Området tillhör inte de som vi prioriterar just nu och det är så klart tråkigt om den försvinner men det är ett beslut vi måste ta, säger Annica Kjellin.

Om projektet avslutas kommer bussen rulla vidare ett tag till.

– Den tas inte bort med omedelbar verkan, men det blir definitivt under året, säger hon.