Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet nära för omdebatterat asylboende på Åstön – ska vara tömt vid månadsskiftet

Under stor kalabalik öppnades Åstöns asylboende.
Nu läggs anläggningen ner och dörrarna slår igen i månadsskiftet.

Annons

Det var i december 2014 som de första planerna uppstod om ett asylboende i den gamla militäranläggningen på Åkerö, Åstön. Många, både politiker och privatpersoner, ställde sig tvivelaktiga till att placera flyktingar så långt ifrån tätbebyggt område.

Läs också: Stort flyktingboende planeras

Flera av de första flyktingarna som blev placerade på boendet lämnade också platsen i protest. Hela familjer lämnade ön till fots och sökte sig söderut i landet.

Läs även: Flyktingarna vägrade stanna på Åstön – lämnade platsen till fots

I början av oktober bedömde Migrationsverket att färre personer behövde platser på asylboenden. Därför beslutades om att flera boenden skulle avvecklas, ett av dessa var asylboendet på Åstön.

Migrationsverket förklarade då att de boende skulle informeras om vart de skulle flyttas mellan den 17 oktober och 4 november. Nu har så skett och Migrationsverket har gått ut med information till Timrå kommun, länsstyrelsen och polisen om att myndigheten har en ambition om att asylboendet ska stå tomt efter den 30 november. Drygt ett år efter det att de första flyktingarna placerades på boendet.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST Timrå på Facebook.

Annons