Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutet nära för rehab i Härnösand – kan spara miljoner genom flytt till Sundsvall

Delar av rehabmedicin kan flyttas till Sundsvall.
Nedläggningen i Härnösand behandlas av politikerna i landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd på torsdag.
Enligt förslaget ska det spara tio miljoner om året.

Ewa Back (S), ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden, bekräftar att sanningens minut är nära för den rehabiliteringsmedicinska länskliniken i Härnösand. Det finns ett skarpt förslag att lägga ner.

– Förslaget är under beredning. Det är inte färdigt. Frågan kommer upp i nämnden på torsdag.

– Utifall tjänstemannaförslaget är framme kan det komma upp redan på onsdag på ett extra arbetsutskott. Men jag vet inte om det blir aktuellt, säger Ewa Back.

Läs också: Nytt hopp för rehab

Enligt Back handlar det om att flytta platserna för yngre patienter med stroke, traumatiska hjärnskador, ryggmärgsskador och multipla frakturer till Sundsvall.

– Uppdraget är att utreda en centralisering till Sundsvall av dygnetruntverksamheten. Om någon mottagningsdel kan vara kvar i Härnösand känner jag inte till, uppger hon.

Hur man sparar tio miljoner genom att flytta patienterna är omstritt.

– Som jag har uppfattat det behöver man inte ha samma personalstyrka i Sundsvall. Man klarar det inom befintliga resurser.

Du är för förslaget?

– Kan man klara vården av de här patientgrupperna till en årlig mindre kostnad på tio miljoner så är det väldigt konstigt om vi inte på allvar prövar den här frågan.

Och slå sönder en väl fungerande klinik där specialistpersonalen inte tänker flytta med?

– Det är frågor som verksamhetschef och enhetschefer ska hantera. Jag kan inte spekulera i det perspektivet.

Var övriga partier står i frågan vill inte Ewa Back föregripa. Klart är att frågan till syvende och sist måste avgöras i landstingsfullmäktige.

I höstas tecknade landstinget ett treårigt avtal för rehabs lokaler med den nya fastighetsägaren Caspien. Det innebär att man sitter fast i ett hyreskontrakt till slutet av 2018.

Läs också: "Rehab behövs – för patienternas skull"

■■ Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!