Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Slutsatserna om Petersvik är felaktiga

Svar till Berglund: "Berglund: Vi har inte samma uppfattning om Petersvik" 16 Oktober.

Jörgen Berglund säger sig vilja lyssna på den lilla men vältaliga opinion som undertecknad företräder. Vilket förminskande av det engagemang som bevarandet av Petersvik har väckt. En företrädare för ett politiskt parti borde veta bättre än att formulera sig med sådan arrogans.

Tyvärr visar också Jörgen Berglund att han inte alls har förstått vilket värde husen i Petersvik har. Han stödjer sig mot att de inte förklarades som byggnadsminnen. Länsstyrelsens slutsats var dock att Petersvik skulle skyddas, under ett kommunalt ansvar. Därefter har även Riksantikvarieämbetet yttrat sig (2012). RAÄ slår fast att husen har ett högt kulturhistoriskt värde, men tillägger att länsstyrelsen därmed inte måste förklara alla värdefulla byggnader som byggnadsminnen. Det kan finnas andra motstrida intressen som ligger till hinder. Att husen i Petersvik inte skulle ha tillräckligt bevarandevärde, som Jörgen Berglund påstår, är alltså direkt felaktigt.

Läs även: Vad är det egentligen M vill värna?

När det gäller vallöftet, att flytta ett av husen till Norra berget, har Berglund fortfarande inte något att meddela. Men det gör inte så mycket. Det är en riktigt dålig idé. Att flytta hus till friluftsmuseum var något man höll på med vid förra sekelskiftet. I dag förstår man att bevara hela områden. Det är där som den rätta historiska kontexten finns.

Avslutningsvis vill jag uppmana Jörgen Berglund att ödmjukt begrunda kulturantropologen Margaret Meads ord. Never doubt that a small group of thoughtful, committed citizens can change the world; indeed, it's the only thing that ever has. Kampen om Petersvik är långt ifrån över.

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Björn Östlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel