Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-avslutningen i Gällivare kan göra Kalla historisk: "Känner mig riktigt inspirerad"

En inspirerad Charlotte Kalla kommer till SM-avslutningen i Gällivare och jagar ett historiskt guld. Hon har 21 hittills. Nu hoppas hon att det ska bli 22.

Annons

Charlotte Kalla har tagit 34 SM-medaljer sedan 2007. 21 av dem är av guldvalör och tre av dem plockade hon under de första SM-tävlingarna i Piteå i januari. På söndag den 3 april har hon chansen att tangera Antonina Ordinas rekord om hon vinner den avslutande tremilen. Men i vanlig ordning är det inget hon har i åtanke när hon förbereder sig för de sista tävlingarna för året.

– Jag funderar inte alls i de banorna, för mig är det viktigt att få en bra känsla i åkningen som jag sedan kan ta med mig in i sommarträningen, säger Charlotte Kalla till langd.se

Tävlingarna hålls kring Hellnerstadion och där har Kalla dels spenderat tid under skidgymnasiet och det var där hon 2008 vann världscuppremiären inför en extatisk hemmapublik.

– Även om det börjar vara några år sedan jag gick på skidgymnasiet så är det här något av en hemmaplan för mig. Det är alltid kul att komma hit och tävla, många som jag känner kommer att finnas i publiken och det brukar vara en härlig stämning, säger Kalla.

LÄS MER: Här får du allt du behöver veta inför helgens SM-tävlingar och nästa veckas tävlingar i Gällivare

Den avslutande SM-helgen inleds med lagsprint på lördagen och på söndagen är det alltså klassisk tremil som gäller. Målsättningen är framför allt att komma in i sommarträningen med självförtroende och en känsla av att kroppen svarar på rätt sätt.

– Jag funderar inte så mycket kring medaljer, att hitta en bra känsla i åkningen är det som känns viktigast för mig just nu och jag brukar ju trivas bra på de här banorna. Sedan är det ju alltid kul att vinna, säger hon till langd.se.

Hon menar att det är något särskilt att tävla med och för egna klubben. Trots ett antal OS- och VM-medaljer känns det både roligt och viktigt att tävla på SM, inte minst för att visa upp sporten för nästkommande generationer.

– Jag känner mig riktigt inspirerad, det är säsongens sista tävlingar med mycket känt folk i publiken. Ska bli jätteskoj att köra och jag gillar verkligen banorna på Dundret, säger Kalla till langd.se och fortsätter:

– För mig är det här det absolut viktigaste sättet att betala tillbaka till den sport som jag älskar så mycket!

Under SM-tävlingarna i Piteå i januari visade Charlotte Kalla storform. Hon vann 10 kilometer klassiskt, Piteå elit tog hem guldet i stafetten och skiathlonen.

LÄS MER: Charlotte Kalla bryter tystnaden: "Värdefullt få ett avbrott"