Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SM-tävling i hällregn strider mot miljöregler

Motocross-sporten blomstrar i Njurunda. Men det är inte gratis.
Enligt oroliga fiskare och biologer är det havsöringen som betalar priset.

När motocrossbanan i Nolby byggdes ut 2007 drogs den nya banan över Västbobäcken, som ursprungligen var en lekplats för öring. Numera har den grumlats av slam.

Det är en följdverkan av motocrossverksamheten, enligt Ronnie Nordström, biolog och sakkunnig på miljökontoret i Sundsvall.

– Det är ett mycket stort problem. Vi jobbar hela tiden med att få bort slambildningen. Men det funkar uppenbarligen inte och det är öringen som drabbas. Som biolog kan jag tycka att det är oacceptabelt. Det är alltid verksamhetsutövaren som har ansvar för att sköta verksamheten utan skadliga inverkan på miljön, säger han.

Enligt miljönämndens beslut är det inte tillåtet att köra cross på banan under perioder med mycket nederbörd. Under förra helgens SM-tävlingar i Nolby föll mellan 25 och 30 millimeter regn i Sundsvallsområdet.

– Man kanske skulle ha övervägt att inte köra då. Det finns inte på kartan för oss att låta motocrossåkarnas intressen väga tyngre än laxens möjligheter till fortplantning. Det kan finnas anledning att titta närmare på det här efter helgerna, säger Sverker Ottosson, MP, ordförande i miljönämnden.

Öringsbäcken har varit uppe till diskussion många gånger under motocrossbanans framväxt. De senaste åren har Nedre Ljungans Fiskevårdsområde samarbetat med Njurunda MK och kommunen för att motverka slambildningen. Med gemensamma krafter och medel har de byggt en sedimenteringsdamm. Men efter Ungdoms-SM beslöt fiskevårdsföreningen att ta upp frågan till debatt på nytt.

– När det regnar så mycket stoppar inte slamdammen alls. Allting far över och bäcken fylls av lera. Det slutar med att det blir som ett delta där bäcken mynnar ut i Ljungan, säger Ove Bergström, representant för fiskevårdsområdet.