Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Små lögnaktiga sanningar om klimathotet

Radioprogrammet Ring P1 är en öppen kanal för folks åsikter. En som framförde åsikter 2/6 påstod att jordens klimat inte alls hotas. Koldioxid är ju ingen farlig gas, den gynnar biologiskt liv på jorden och är helt ogiftig för oss. Allt växer jättebra.

Han påstod vidare att forskare som vill forska om anledningar till att avfärda klimathotet inte får pengar för att de inte "tycker så här", det vill säga som de flesta.

Men nu är det inte som inringaren ville få oss att tro, biologiska effekter av koldioxid i luften är inte problemet. Boven är de fysikaliska effekterna.

Läs även: Regeringsförslag om bränslebyte – för ett bättre klimat

Koldioxiden släpper in solstrålning som träffar och värmer upp land och hav, men den släpper inte ut värmestrålningen från samma land och hav lika bra. Det beror på att den utstrålande värmen har en annan våglängd.

Utstrålningen av värme behövs för att planeten ska svalna lika mycket som den värms upp av solen. Ju mer koldioxid i atmosfären, desto mer av värmen fastnar där och desto högre blir temperaturen över mark och hav. Och desto varmare blir havsvattnen.

Läs även: Hållbarhet är bredare än rena miljöfrågor

Mängden koldioxid i atmosfären ökar rekordfort nu. Det är en farlig gas.

Hur man driver ett lögnaktigt resonemang om till exempel klimathotet:

1. Påstå ett par saker som i sig är sanna och lätta att förstå.

2. Formulera sedan några konspirationsteorier.

"Koldioxid är ju bra för det biologiska livet på jorden", och så vidare. Det som gör påståendena till lögner är sammanhanget; påståendena har inte med problemet att göra.

Läs även: Klimatet är den viktigaste frågan för unga

Dessa falska resonemang känner man igen om man läser/lyssnar till dem noggrant. De är osammanhängande. Det viktiga fattas ju.

Konspirationerna kan man granska genom att fundera på vilka andra mekanismer som kan ligga bakom det som händer. Inom till exempel forskning granskar man forskningsprogram och -projekt med anonymiserade expertgranskningar.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Om inte forskaren fick medel, var det verkligen för att hon eller han inte "tyckte så här"?

Små, små sanningar kan vara en stor lömsk lögn.

Rolf Dalin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel