Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småaktigt att inte ge oss vår friskvårdstimme

Personal i skolor och förskolor i vår kommun är ofta sjuka. Sjuktalet ligger på drygt tio procent inom hela barn-och utbildningsförvaltningen. Vad gör då vår skoldirektör åt det? Jo, han ersätter en HR-chef med en HR-strateg. Exakt hur det hänger ihop rent logiskt framgår inte av artikeln i ST 5/11. Logiken är svår att föreställa sig.

För Plus-kunder: Så ska skolan i Sundsvall minska sjukskrivningarna: "Det är ingen besparing"

För ett antal år sedan drog förvaltningen in friskvårdstimmen för oss som arbetar i skolan och förskolan. Anledningen var oklar och vi fick olika svar beroende på vilken chef vi hade. En del fick höra att tiden inte användes till det den var tänkt för. Andra fick höra att den kostade för mycket. Den egentliga orsaken uttalades aldrig och timmen bara försvann från våra scheman.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi som arbetar med barn och ungdomar i en kommun som ständigt ropar efter högre måluppfyllelse sliter hårt. Vi behöver inte en lösning utan någon som helst koppling till arbetet på golvet. Vi behöver känna förtroende och tillit från chefer och politiker. Att inte lita på att personalen använder en ynka friskvårdstimme på rätt sätt är småaktigt och dumt. Vi ska ha höga förväntningar på eleverna. Vilka förväntningar har man på oss när man uttrycker att vi inte kan använda tid för återhämtning och hälsa på rätt sätt?

Vi behöver friskvårdstimmen och vi behöver närvarande chefer som inte är borta på möten flera dagar i veckan. I det nära arbetet där tillit råder mår vi bäst. Gör om och gör rätt. Ge oss friskvårdstimmen tillbaka.

En i statistiken

Läs också:

Västernorrland fortsatt sjukast i hela landet – stor skillnad mellan kvinnor och män

Jusek: Hög sjukfrånvaro hos statliga arbetsgivare – så kan personalen få mer arbetsglädje

Rädda friskvårdstimmen i Timrå – gynnar både personal och arbetsgivare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel