Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småbarnsföräldrarna ska lära sig leva och bo mer miljövänligt: "Det ska bli kul"

De är småbarnsföräldrar och nyblivna husägare.
Nu ska de genom Ikeas hållbarhetsprojekt lära sig mer om att leva miljövänligt.
– Jag är en riktig miljönörd, det ska bli kul att kanske smitta av sig på sambon, säger Erika Kjellström.

Annons

De blev ett av de 100 hushåll i Sverige, varav fem i Sundsvall, som nu ingår i Ikeas projekt med namn "Hållbara ihop". Tillsammans med Världsnaturfonden WWF och kommunernas energi- och klimatrådgivare ska Ikea hjälpa samtliga hushåll i projektet att leva mer hållbart hemma.

Läs också: Småbarnsfamiljen byggde nytt - bodde hos svärföräldrarna under byggtiden

Erika Kjellström har så länge hon kan minnas varit intresserad av miljö och kost, men har haft det lite svårare att få med sin sambo på miljötåget. Utan förväntningar men med förhoppningar slängde hon iväg en ansökan om att få bli ett av dessa 100 hushåll i projektet.

– Jag trodde inte vi skulle bli utvalda, men jag är jätteglad att vi blev det, säger Erika Kjellström.

Stunden de fick beskedet att de blivit utvalda var också då som Erikas sambo Peter Hällström fick höra talas om projektet.

– Ja, jag hade inte hört något alls om det här innan det var klart att vi var valda, säger Peter och skrattar.

– Men Erika är så himla insatt så nu är det min tur att ta till sig lite mer, det här projektet är ju grymt på så sätt att få lära sig mer och få tips som kan hjälpa en i vardagen.

Läs också: Följ med in i den spektakulära tornvillan på Södermalm

Familjen som utöver Erika och Peter består av dottern Allie och sonen Nils är bara i projektets start. När vi träffar familjen har endast det första hembesöket skett. Då var en inredare från Ikea och en energirådgivare från kommunen på besök för att kolla vad familjen senare kunde få hjälp med.

– Det var spännande att ha dem på besök, men än vet vi inte vad det kommer att ge, säger Erika och fortsätter:

– Men redan har vi lärt oss massor, mycket känns ju självklart men av olika anledningar har man ändå inte gjort allt man ska.

Ett exempel var att de endast hade glödlampor och inte ledlampor.

– Det vet man ju egentligen, men efter vi renoverade huset ville man bara få klart och då köpte vi nog bara första bästa, men nu är samtliga lampor bytta, säger Peter.

Läs också: Skicka in bilder på ditt hem - vinn inredning för 500 kronor.

I höstas köpte paret huset de nu lever i på Alnö och då totalrenoverade de huset under en tvåmånadersperiod. Nu har huset en ny varmvattenberedare, nya element, nytt kylskåp och en annan placering på varmluftpumpen – allt detta kan vara en bra väg till ett mer energisnålt och således mer hållbart. Men bara för att det är nytt betyder de inte att de lever miljösmart, menar Erika.

– Man måste ju lära sig att använda allt rätt också, det lilla kan göra stor skillnad.

Till vardags jobbar Peter som säljare och Erika som rekryterare, men just nu är Erika mammaledig med lille Nils. Att aktivt göra miljömedvetna val och leva hållbart när man är småbarnsförälder är inte alltid lätt, men paret har redan innan projektet försökt vara medvetna.

– Jag är ju lite nördig, och tycker det är kul och viktigt att vara medveten. Exempelvis har vi redan försökt plastbanta här hemma och har leksaker i trä i stället för plast, säger Erika och Peter tillägger:

– Jag hoppas att vi i det här projektet får tips på hur vi kan bli ännu mer medvetna och framför allt för mig som inte är lika insatt att hitta vägar att leva mer hållbart.