Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småbarnsmamma och överlägsen långloppsåkare – så blev Britta Johansson Norgren bäst i världen

Hon är småbarnsmamma, tränar 750 timmar per år och är på väg att vinna Ski Classics, långloppens egen världscup. För en utomstående ter sig kombinationen som närmast olöslig. Men Britta Johansson Norgren och hennes familj får ändå livspusslet att gå ihop.

Annons

– Nyckelordet är planering. Plus att min mamma och pappa och mina svärföräldrar tar hand om dottern Emilia, 4, när vi ger oss iväg ut på turné, säger hon när vi får en pratstund hemma vid köksbordet i Odensala.

Även en snöskottande granne är oumbärlig enligt Britta.

LÄS MER: Fjärde segern för Johansson Norgren

LÄS MER: Ny seger för Britta Johansson Norgren i Ski Classics

Dagarna hemmavid är annars få den här årstiden. För det är inte bara Britta som lever ett hektiskt liv och reser världen runt. Maken Jonas Johansson jobbar som skidskyttetränare för USA:s landslag. Familjelivet är därför ännu mer olikt de flesta andras.

– I perioder är vi båda borta väldigt mycket men så länge Emilia gillar att åka till farmor och farfar eller mormor och morfar, fungerar det bra och vi känner trygghet för vår dotter, menar Britta.

– Familjen kan dessutom ta igen mycket under sommarhalvåret då vi båda är hemmavid nästan hela tiden, skjuter maken Jonas Johansson in.

Vi möts en februaritisdag. Det är dagen efter hemkomst. Britta Johansson Norgren har tre dygn tidigare vunnit sin fjärde tävling av sex i Ski Classics, denna gång i italienska Toblach. Samma kväll når hon föräldrahemmet utanför Uppsala och återförenas med dottern. Ett dygn senare kommer Jonas från USA. På måndagen bilar familjen hem till Östersund för en veckas normalt familjeliv.

Men redan tisdag förmiddag syns Britta ute i spåren igen. Något träningsuppehåll är det aldrig tal om. Nu laddas det för Vasaloppet.

Vid snart 33 års ålder, (fyller i mars) tycks Du vara i ditt livs form, hur går det ihop?

– Jag stod vid ett vägval efter OS i Sotji. Bestämde mig för att välja bort landslaget och i stället satsa på längre lopp. Men det är först i vinter som all nedlagd träning har gett resultat. Jag är starkare, men också snabbare och rappare i en spurt, berättar Britta.

Hon är tourens överlägset bästa kvinnliga åkare när det gäller stakning. Hon åker alltid utan fästvalla och i vinter har det gett fyra segrar, en andraplats och en fjärdeplats i Ski Classics. Hon leder sammandraget överlägset.

Ändå är det någonting annat som hägrar mest: Någonting som hon inte klarat ännu: Att få vinna Vasaloppet.

– Det är vinterns huvudmål. Jag vill verkligen få lyckas mellan Sälen och Mora.

Tre OS har hon åkt. Debuterade redan 2006 i Italien, var med i Canada 2010 och även i Sotji 2014. Däremellan födde hon Emilia, nu 4 år.

LÄS MER: OS-åkaren kan hoppa av landslaget

Hon har lyckats bra traditionell skidåkning, men i långloppscirkusen går det ännu bättre.

– Jag vet inte varför det passar just mig, men jag tror man måste vara både uthållig och snabb.

Hon hade kunnat addera till smart, för de som inte behärskar att lägga upp en vägvinnande taktik, når inte framgång i Ski Classics.

– Du får inte ödsla energi i onödan eller gå med i alla ryck och slitningar som blir i loppen.

Tjänar Du mycket pengar då, nu när segrarna löser av varandra?

– Ja äntligen får man betalt för allt slit. Det är 5 000 euro till vinnaren i varje lopp, men det är före skatt.

En timme går och Britta Johansson Norgren börjar förbereda nästa träningspass. Fast nu är det Emilia, som står i centrum. Mamma ska följa sin dotter till tisdagsgympan.

Det är en ovanligt vanlig dag för en svensk familj med en ändå mer komplex vardagstillvaro.

På måndag ger sig alla iväg igen. Åt varsina håll. Jonas Johansson drar till Norge för uppladdningsläger med USA inför skidskytte-VM.

Britta åker till Orsa för Vasaloppsläger med sitt team Lager 157. Dottern Emilia får följa mamma någon dag, men sen väntar bondelivet igen hos mormor och morfar i Uppland.

Tre race återstår nu för Britta Johansson Norgren som har Vasaloppet, Birkebeinerrennet i Norge och Årefjällsloppet kvar av en minst sagt hektisk skidsäsong.