Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Småsparare kan bidra till en rättvis värld

Världen är rikare än någonsin. Men trots att det finns mat så det räcker till alla så hungrar nästan en miljard. Fattigdom är förödande för de som drabbas och är dessutom en grogrund för väpnade konflikter. Vi vet att det finns många som vill vara med och bidra till en mer rättvis värld. Ett sätt att vara med och förändra är via sina ekonomiska placeringar.

Med tanke på att den disponibla inkomsten i Västernorrland ökade med i genomsnitt 42 procent, eller 51 000 kronor i året, mellan 2001 och 2011 finns det goda möjligheter för västernorrlänningarna att bidra till att minska fattigdomen i utvecklingsländer.

En av orsakerna till att fler än en miljard människor fortfarande lever i fattigdom är att de ofta saknar tillgång till finansiella tjänster och möjlighet att spara och ta lån. Att ha kapital kan innebära egenmakt och möjlighet att till exempel starta upp en egen affärsverksamhet. Ekonomisk frigörelse ger missgynnade människor möjlighet att förbättra livet i familjen och i lokalsamhället.

De lån som erbjuds i utvecklingsländerna innebär dock ofta ockerräntor, och redan fattiga människor riskerar därmed att hamna i skuldfällor. För att utgöra motvikt behövs ansvarsfullt kapital för att få igång processer som leder till en miljömässigt, ekonomiskt och socialt hållbar utveckling.

I Sverige är det än så länge försvinnande få banker och fonder som satsar på den form av investeringar som internationellt kallas Impact Investment, eller ansvarsfulla investeringar i samhällsutveckling. Det handlar om kapitalplaceringar i verksamheter som inte bara har ekonomisk vinst som mål, utan även exempelvis finansiella tjänster till människor i utvecklingsländer som på lång sikt vill bygga upp en socialt och miljömässigt hållbar verksamhet. Investeringar av den här typen kan gynna både jordbruksutveckling, folkhälsa, utbildning och forskning samt minska risken för väpnade konflikter.

Om bankerna, fondbolagen och västernorrlänningarna skulle välja att investera bara några få procent av sina inkomster och tillgångar i hållbara och ansvarsfulla investeringar i utvecklingsländer skulle världen komma en bra bit på vägen mot ekonomisk rättvisa och hållbar fred. Om sparpengarna placeras ansvarsfullt bidrar vi tillsammans till en värld där alla människor kan leva värdiga liv i frihet.

Vi vill härmed uppmana sparare och investerare i Västernorrland att begära av banker och fondbolag att investeringarna ska göra positiv skillnad. Tillsammans kan vi skapa en rättvis värld.

Cecilia Näsman

Vd Oikocredit Sverige

Anna Ek

Ordförande Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen

Sofia Walan

Generalsekreterare Kristna Fredsrörelsen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel