Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI går ut med klass 2-varning – kan komma 40 centimeter snö: "Exceptionellt väderläge"

Under onsdagsmorgonen har SMHI gått ut med en klass 2-varning för snöfall som kan ge risk för drivbildning i hela länet. Man varnar även för hårda vindar längs med kusten.
– Det är ett exceptionellt väderläge, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Följ vår live-rapportering om vädret här: Extrema snömängder och besvärligt väglag i länet – följ läget i trafiken här

Frampå torsdagen blir det ett ymnigt snöfall som kan ge 20-35 centimeter snö. Lokalt kan det komma så mycket som 40 centimeter snö.

Enligt varningen kommer det även vara frisk sydostlig vind. Nära kusten blir det hård vind.

– På Höga kusten-bron kan det till och med nå upp till stormstyrka i byarna. Allt det här i kombination med mycket snö gör att det blir riktigt besvärligt. Det finns risk att det rasar träd, att det blir helt stopp i trafiken, att långtradare kör fast, säger Ian Engblom.

Under den senare delen av dagen kommer snön att ha inslag av regn.

Vid lunchtid gick SMHI ut med en klass 1-varning gällande kulingvindar vid Norra Bottenhavet och risk för höga vattenflöden.

Under onsdagskvällen blir det sydostlig vind på 15 sekundmeter. Från natten till torsdag till det vindar på 15 till 20 sekundmeter. Definitionen på kuling är en medelvind från 14 sekundmeter upp till 25 sekundmeter. Det innebär att det kan vara farligt för fritidsbåtar och små yrkesfartyg. 

Enligt SMHI kommer onsdagen och torsdagens rikliga nederbörd följas av kraftig ytavrinning och höga flöden i diken och bäckar. Lokalt kan flöden på gränsen till klass 2 förekomma, men i större vattendrag blir det obetydlig påverkan.

Varningen gäller längs kusten mellan Sundsvall och Umeå under fredagsdygnet, men bör vara över till helgen.

För Plus-kunder: Därför behöver vinterdäck mer luft – så får du däcken att hålla längre

– Det är en risk att det blir en 20-30 centimeter snö och lokalt på vissa håll ända upp till 40 centimeter snö, säger Ian Engblom.

SMHI:s definition av en klass 2-varning är mycket besvärligt väder.

En väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa ny information på internet, radio eller TV.