Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI's dystra klimatprognos slår hårt mot skidsäsongen

Varmare klimat, mer nederbörd, i princip snöfritt i stora delar av Sverige och dramatiska förändringar i snödjup: det är vad SMHI's rapport som presenterades i dagarna förutspår.

LÄS OCKSÅ: Längdsporten måste tänka om: "Snöbristen stressar livet ur oss"

Skistar bygger ut, allt fler vill njuta av snötäckta fjäll, men klimatet har förändrat sig och SMHI förutspår dramatiska förändringar på sikt. Mätningar som gjorts och dokumenterats de senaste 50 åren visar att snösäsongen har blivit kortare och att snötäcket blir tunnare. Det påverkar inte minst skidnäringen och tävlingskalendern.

– Scenarierna pekar på att snön försvinner i Götaland och Svealand, men inte hela Svealand. I Dalarna och Värmland kommer det att finnas snö kvar, säger Erik Kjellström, klimatforskare på SMHI.

Det kommer alltså att bli tufft för backar som Kungsberget, Romme, Hammarbybacken och Säfsen, men påverkan kommer att märkas i hela landet.

– Det kommer att bli mindre snö generellt men det kommer att finnas enstaka höglänta ställen som till och med kommer att mer ha snö, för är det tillräckligt höglänt (och därmed tillräckligt kallt, dvs. fortfarande under 0 grader C) så blir det ju i form av snö, säger Kjellström.

Han menar att nederbörden ökar generellt men inslagen av regn kommer att bli mer omfattande under vintersäsongen.

– Snöfallen kan bli mer intensiva men däremellan kommer det mer regn och snön smälter bort, säger han.

Ett sådant scenario går att jämföra med hur det i dag ser ut i exempelvis norra USA, där snöfallet kan vara kort men extremt kraftigt och däremellan mildras vädret betydligt. Enligt klimatscenarierna från SMHI kommer förändringarna även att märkas på tävlingsorter som Idre, Åre och Riksgränsen alltså. Vemdalen, som ligger förhållandevis lågt, kan komma att korta sin snösäsong rejält. De mest dramatiska förändringarna sker däremot i Svealand och längs Norrlandskusten, där snösäsongen kan komma att kortas ned med ett par månader.

– Redan i dag ser vi ju att snösäsongen är mycket kortare. Bara sett till de senaste 15 åren ser vi stora skillnader.

Den milda hösten har ställt till det för bland annat skidpremiären i Bruksvallarna och uppladdningen inför säsongen 2015/2016. Enligt SMHI's uppgifter om när vintern ankommer är den generellt sen över hela landet utom allra längst i norr. Även om det finns naturliga fluktuationer mellan åren är det ett scenario att vänja sig för i framtiden.

De senaste 15 åren har snösäsongen kortats med upp till ett par veckor jämfört med perioden 1961-1990. Scenariot visar att det kan bli så mycket som 40-80 dagar mot slutet av det här seklet. Hur stor minskningen kommer att bli beror på hur mycket växthusgaser som släpps ut i framtiden. Hittills har snösäsongen i bland annat Småland, Närke och Östergötland minskat med tre veckor. Men de eventuella händelseförlopp som scenarierna visar räknas i långa tidsperioder, varför det är svårt att säga exakt hur klimatet ser ut om tio år.

– I Sverige och sett till svenska fjällkedjan har vi en stor naturlig variation. Allt det vi pratar om nu handlar om långa tidsperspektiv. Det kan ju bli ett kallt decennium av naturliga skäl, säger Erik Kjellström.

Innan nästa millennieskifte väntas den globala medeltemperaturen öka med mellan en halv och fem grader. I Sverige är motsvarande ökning två till sex grader och de största förändringarna hör till vintern. Med mindre snö skapas också mindre kall luft eftersom snön reflekterar bort solljuset och stoppar uppvärmningen av luften från marken. Allt detta påverkar klimatet ytterligare.

– På lång sikt kommer snösäsongen att kortas. Det kommer bli färre dagar då det går att njuta av snödagar och på vissa orter kommer det att bli tufft. Kanske kommer de att på sikt bli tvungna att senarelägga skidsäsongen, säger Kjellström.

Klicka vidare på bilderna ovan för information från SMHI. Klicka på bildtexten för att se förklaring.