Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smirnov flyttar tillbaka till Kazakstan

Den gamle skidkungen Vladimir Smirnov lämnar Sundsvall och flyttar tillbaka till Kazakstan. Där ska han börja sälja lastbilar i Centralasien. Smirnov blir nämligen vd för Scania Central Asia.

Jo, jag har fått ett erbjudande, och det är Scania som gett mig ett jobb i Scania Central Asia, bekräftar Smirnov på en mobiltelefon från just Kazakstan.
Skidlegenden Smirnov tog 18 medaljer i VM och OS och flyttade 1991 till Sundsvall där han tävlade för Stockvik. Finaste meriten var segern på 50 kilometer vid olympiska spelen i Lillehammar 1994, vilket var första OS-guldet någonsin för Kazakstan. Framgångarna i skidspåren gör också att den 43-årige Smirnov har ett högt anseende i sitt hemland, något som Scania hoppas ska öppna upp nya marknader.
Var det ett svårt beslut att tacka ja?
Nej, det var det inte, eftersom jag har jobbat som konsult åt Scania tidigare, säger Smirnov.
Har det här varit på gång länge?
Jo, jag fick ett erbjudande strax före jul.
Men han påpekar samtidigt att det handlar om ett tidsbegränsat uppdrag.
Jag räknar med att det rör sig om ett par år.
Och sen flyttar du tillbaka till Sundsvall?
Ja, självklart, säger Smirnov som gjort flytten till Centralasien tillsammans med sin familj.
Det är annars inte första gången som Smirnov hjälper svenska företag i Kazakstan. Volvo Personvagnar, ABB och Ikea är andra företag som han assisterat.
Smirnov bosätter sig i Kazakstans största stad Almaty och ska även bearbeta marknaden i Turkmenistan, Uzbekistan, Kirgizistan och Tadzjikistan.
Kazakstan är annars det ekonomiskt starkaste landet i Centralasien och många räknar med en mycket stark tillväxt de närmaste åren tack vare exporten av mineraler, gas- och oljefyndigheter.
Du tog OS-guld 1994, och nu ska du sälja lastbilar, är det inte ett stort steg?
Det är två olika saker, men det ena hjälper det andra, säger den gamle mästerskidåkaren.
Smirnov är i dag redan delägare i Vasa bryggeri i Sundsvall och det engagemanget är inget han släpper.
Men fokus riktas givetvis mot Centralasien de närmaste åren.
Ett långsiktigt arbete som förhoppningsvis ska öka Scanias försäljning. Enligt Dagens Industri har Scania hittills i år bara sålt tjugo bussar och åtta lastbilar i regionen.
Jag ska försöka utveckla marknaden och skaffa nya kunder, säger Smirnov.
Fakta: Fakta/Vladimir Smirnov
Ålder: 43 år.
Födelseort: Alma Ata, Kazakstan.
Familj: Frun Valentina och döttrarna Anna och Karolina.
Medaljer för Sovjetunionen: VM i Oberstdorf -87: silver (stafett), OS i Calgary -88: silver (30 km), brons (15 km), silver (stafett), VM i Lahtis -89: guld (30 km), VM i Val di Flemme -91: silver (30 km), brons (15 km).
Medaljer för Kazakstan: VM i Falun -93: silver (10 km), silver (15 km), brons (30 km), OS i Lillehammar -94: silver (10 km), silver (15 km), guld (50 km), VM i Thunder Bay: guld (10 km), guld (15 km), guld (30 km), brons (50 km), OS i Nagano -98: brons (15 km).