Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Smiskärendet": Rektor och lärare bröt mot skolans värdegrund gentemot eleverna

Rektorn skuldbelade och behandlade eleverna felaktigt.
Läraren som var på väg att smiska en elev när han blev fotograferas visade ett oacceptabelt beteende – oavsett vilket syfte han hade.
Nu ställs krav på ett aktivt värdegrundsarbete på skolan.

Det skriver Skolinspektionen i ett beslut till Sundsvalls kommun.

– Vi har hittat de bristerna och kräver åtgärder från kommunen, säger Caroline Rönnegard, utredare på Skolinspektionens enhet i Umeå.

Allt började när en högstadieelev tog en bild med mobilen just som en lärare lyfte handen och skulle smiska en flicka på rumpan.

Eleverna sökte upp rektorn som till deras förvåning genast gick i försvarsställning för läraren och skuldbelade både närvarande och frånvarande elever och dessutom var aggressiv.

Hör vad rektorn säger här.

Det var även andra flickor som berättade att läraren dragit i deras behåband och kittlat dem, något som de inte uppskattade. Men rektorn bara avvisade påståendena och undrade om de inte var kära i läraren.

Pojken skuldbelades för att han tagit en bild med mobilen.

Hela händelsen blev väl dokumenterad för eleverna gjorde en ljudupptagning under mötet med rektorn.

Ingenting av detta var kränkande enligt Skolinspektionen som hänvisar till skollagen. För att det ska bedömas som kränkning krävs en bevisning som kan hålla i domstol.

Men att rektorn agerat så att eleverna känt sig skuldbelagda och felaktigt behandlade strider mot skolans värdegrund.

– Vi har konstaterat att det här inte har hanterats på rätt sätt. Att bryta mot skolans värdegrund är allvarligt, sedan finns det specifika händelser som vi inte har kunnat bevisa.

Pojken som hade fotat mådde dåligt efter uppståndelsen, men det dröjde en vecka innan rektorn hade något samtal med honom och någon kontakt med elevhälsovården togs inte av skolledningen. Kontakt med kurator fick han till sist tack vare skolsköterskan.

Efter utredning beslutade barn- och utbildningsförvaltningen att både läraren och rektorn skulle vara arbetsbefriade en tid efter händelsen och de fick skriftliga varningar. Något som lärare och facket protesterade mot. Men det slutade med att både rektorn och läraren fick lämna sina tjänster.

Skolinspektionen ser positivt på att huvudmannen har tagit situationen på allvar. Det har tagit inspektionen nio månader att utreda ärendet och fatta beslut.

– Det har varit ett svårt ärende och vi har haft kontakt med Stockholm för att få stöd eftersom ord stått mot ord, säger Caroline Rönnegard.