Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smugglare plundrade hembrännarens hus

I det här huset löpte alla tre härvorna ihop i samma brott.

Två som greps vid smugglarrazzian plundrade hembrännarens bostad sedan han gripits – och pratade själva in bevisen på en avlyssnad telefonlinje.

Det här framgår av ett separat åtal som nu väcks mot en 26-årig företagare i byggbranschen, som häktades efter tullens razzia.

Den 5 april slog polisen till mot ett stort antal hembrännare. Bland annat i en fastighet i en villaförort till Sundsvall. Ägaren finns bland dem som just nu står inför rätta.

Enligt åtalet ska företagaren tre dagar senare ha brutit sig in i huset. Utanför höll en annan 26-åring vakt. Han är åtalad i den stora dopningshärvan och sitter nu häktad som en av centralfigurerna i smuggelhärvan.

– Under inbrottet pratade de hela tiden i telefon med varandra. De diskuterade om det var någon i huset, vilka saker de skulle ta med sig och hur mycket de skulle orka bära, berättar kammaråklagare Karin Everitt.

De sökte bärbara datorer, men bytet blev i stället en tv, en stereo, parfym och ett halsband.

Det här vet åklagaren eftersom tullen avlyssnade telefonerna som en förberedelse till smuggelrazzian. Företagaren förnekar att det är hans röst på bandet, men samtalet gick till hans telefon och hans medbrottsling har erkänt.

Denne medbrottsling kommer att åtalas för sin medverkan vid inbrottet först när det stora smuggelåtalet väcks någon gång i sommar.

Hans flickvän, som också häktades efter razzian, släpptes fri på onsdagen.

Företagaren åtalas också för innehav av 14,5 gram amfetamin och ett hagelgevär. Han har erkänt vapen- och narkotikabrott.