Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smygpremiär inledde Lönnås körsångshelg

"Kjell Lönnå - ett liv i körsång" heter filmen som Jörgen Bodesand gjort inför körlegendens 80-årsjubileum.
På torsdagen hade den smygpremiär - som en upptakt till körfestivalen "Sångsvall" i helgen.

Annons

Filmaren Jörgen Bodesand växte själv upp med Kjell Lönnå i TV. Under 80- och 90-talen jämfördes han med Hyland och syntes inte bara i allsångs- och körprogrammen, utan också i många andra där han verkade som programledare. Som sonen Kristofer Lönnå påpekar i filmen så är det i dagens multikanalsamhälle svårt att fatta hur stor man var om man syntes i SVT på 80-talet.

När Jörgen Bodesand kom till Sundsvall för tre år sedan hörde han en av Kjell Lönnås körkonserter och blev fascinerad över att han fortfarande var aktiv.

– Jag ringde Kjell och bad att få filma en Julton. Han var skeptisk, för han var rädd att det skulle verka störande för publiken, berättar Jörgen Bodesand.

Men han fick komma, och till sin förvåning upptäckte han att ingen annan gjort en dokumentärfilm om Kjell Lönnås minst sagt extraordinära liv. Nu finns filmen, och den är inköpt av SVT för att sändas under jul - och nyårshelgerna.

– Det är inte en heltäckande bild, för en sådan kan man aldrig göra. Vi har fokuserat på körsången, säger Jörgen Bodesand.

I filmen, som visades på torsdagen för ett stort antal inbjudna gäster i Sundsvall, varvas konsertscener med härliga klipp från de äldre TV-programmen, samt intervjuer med personer som känner, arbetar med och har inspirerats av Kjell Lönnå: Helen Sjöholm, Lasse Åberg, Gabriel Forss, familjen. Och så intervjuer med Kjell Lönnå själv förstås. Som tycker att filmen har träffat rätt i porträttet av honom, fast det känns ovant att vara föremålet för en film i stället för den som själv leder programmet.

– Det är ärofyllt men också omtumlande att det görs en film om mitt körarbete, som ju också är mitt liv. Och det var skönt att exposén inte tog upp utlandsresorna, mötet med påven eller sången på Palmes begravning, som också är fina minnen men är sådant som alltid kommer upp annars, säger han.

I stället gavs en lite djupare bild som fokuserade mycket på nutid. Kjell Lönnå tycker att det är roligt att visa att man kan hålla ett högt tempo också i mogen ålder, och smygpremiären var en bra upptakt till körfestivalen "Sångsvall" innevarande helg (16-18 september) då han firar sina nyligen fyllda 80 år med körkonserter.

– Hoppas filmen ger en puff och en inspiration för Körsverige och de 650 000 människor som sjunger i kör i vårt land, säger Kjell Lönnå.

Läs mer: Kjell Lönnå firar med Sångsvall-helg

Sveriges Mr Körsång firar 80 mitt i sångfestival