Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Snåla” banker tas i försvar

Kraven på att de svenska bankerna ska bli mer generösa med krediter döms ut av experter.
Skulle bankerna öka sin utlåning kraftigt utan att ta in nytt kapital riskerar de att gå omkull.

Bankernas agerande ”är åt helvete”, sade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin häromdagen, apropå att många småföretag har svårt att få lån.

Men nu tas bankerna i försvar av Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux och expert på den svenska banksektorn. Problemet är enligt honom inte att bankerna inte vill låna ut mer – utan att de inte kan.

Bankerna är under hård press från sina investerare att stärka sin kapitalbas i förhållande till utlåningen. Låter de bli riskerar de både kursras och, vad värre är, problem med den egna finansieringen.

– Alla bankernas balansräkningar är ifrågasatta nu, och bankerna skjuter sig själva i foten om de lånar ut för mycket pengar. Om de har för stor hävstång så kan de försvinna från marknaden, det är ju det som vi har sett flera exempel på, säger Alfvén.

Det är detta som förklarar att Swedbank tvingades göra en omfattande nyemission, trots att banken gör mångmiljardvinster.

– Det är möjligt att övriga banker måste följa efter, säger Alfvén.

Inte heller Daniel Barr, tillförordnad chef för bankstöd på Riksgälden, anser att de svenska bankerna kan skyllas för att många företag har svårt att få lån. Bankernas kreditgivning till företagen har den senaste tiden vuxit kraftigt, säger han.