Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart är det slutsvarat på 112 i Sundsvall

Snart är det slutsvarat på larmnumret 112 i Sundsvall.

Nästa vecka flyttar 112-funktionen från SOS-centralen på Skönsmon som istället kommer att växa med nya arbetsuppgifter.

– Vi blir kvar och utökar med tio operatörstjänster, säger Tommy Sjölander, lokal produktionschef.

Just nu pågår en omfattande omstrukturering inom SOS Alarm AB. I Norrland och Dalarna blir förändringen särskilt stor. I Gävle och Skellefteå stänger larmcentralerna helt. Samtidigt stuvar det offentligt ägda larmbolaget om i funktionerna på larmcentralerna i Falun, Sundsvall, Östersund och Luleå.

– Vi slutar svara på 112 i Sundsvall den 4 februari. Samtalen besvaras istället på någon av de andra orterna, men vi behåller ambulansdirigeringen och kommer även ta över räddningstjänstdirigeringen från Östersund, säger Tommy Sjölander.

För Sundsvalls del innebär det också att operatörerna blir fler. Enligt Tommy Sjölander ska operatörsstyrkan växa i antal från 23 till 33. De får även helt nya larmuppgifter. På listan över nya larm som ska tas om hand finns till exempel personlarm, överfallslarm och industrilarm, som ska dirigeras till Sundsvall från andra delar av landet.

Ambulansverksamheten, som har SOS Alarm som sin närmaste samarbetspartner, kommer inte att påverkas alls, enligt Tommy Sjölander. Den bilden delar Lars Norberg, chef för ambulansverksamheten i landstinget Västernorrland.

– Det betyder ingenting för oss. Det här är nödnumret. De som ringer in vet ju aldrig var de hamnar. Redan i dag är det ju så att om det är upptaget i Sundsvall, så kan den som ringer kopplas till en annan del av landet.

Kan det bli en fördröjning i tid vid utlarmningen av ambulanser?

– Nej, säger Lars Norberg.