Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart avslutas delfinalerna för SM i musikquiz

Intresset för Musikquiz har vuxit sig stort runt om i landet och under sommaren har delfinaler anordnats på många ställen runt om i landet. "Det har aldrig gjorts förr på den här nivån" säger Peter Uvén som är quizmaster i Västernorrland.

Frågesport i musikkunskap finns på många platser runt om i landet och har blivit väldigt populärt. Under sommaren har nio deltävlingar anordnats på totalt 40 platser. Tävlingarna sker live samtidigt på alla platser och leds av en så kallad quizmaster. I Västernorrland är det Peter Uvén ifrån Umeå som har lett quizen på Ullånger hotell och restaurang vid Skuleberget.

– Det är väldigt populärt så det är jättekul att det har blivit så stort. Det har aldrig gjorts förr på den här nivån, säger han.

Att det är en bits resa varje torsdag är inget problem för Peter Uvén.

– Jag är en härdad norrlänning. Det är så det är att vara musiker här uppe, säger han.

De som är quizmasters är trubadurer och erfarna musiker. Peter Uvén älskar musik och spelarflera oliak instrument. Han har spelat sedan 20 år tillbaka och tycker att det är roligt med tävlingar i svenskt mästerskap.

– Det är en frän grej att få mäta sig mot andra i hela landet så det är en rolig möjlighet att få tävla på det här sättet, säger Peter Uvén.

Utöver sina erfarenheter som trubadur och musiker är han också van vid att hålla musikquiz.

– Det är verkligen kul att hålla i quiz, det är liksom mer än att bara spela. Det blir mer familjärt. Dessutom är det en utmaning för mig, säger han.

Publiken brukar vara väldigt blandad och alla är välkomna. Barnfamiljer, ungdomar, turister och kompisgäng brukar finnas på plats och även om det är tävlingar för att få en guldbiljett till regionsfinalerna så är det glad stämning under quizkvällarna.

– Alla kan komma. Det är ganska opretentiöst så det är bara att dyka upp och testa sina kunskaper. Det blirkar bli väldigt mycket skratt, säger Peter Uvén.

Quizen är uppdelad i åtta moment med blandade frågor av olika karaktär och går till så att deltagarna får en fråga och trubaduren spelar en ledtrådsmelodi till. Alla deltagare på de olika platserna runt om i landet får samma frågor samtidigt för att ge alla samma förutsättningar.

– Vi brukar hålla på ungefär en timme och så är det olika teman och ofta rebusar och så. Förutom att deltagarna tävlar i lag om 4 personer så kan vem som helst dyka upp och anmäla sig på plats, säger han.

Regionsfinalen kommer att äga rum i Gällivare den 27e augusti och vinnarna där går vidare till den stora finalen den 24 september, vars ort ännu hålls hemlig. Totalt blir det 21 regionsfinaler från Malmö i söder till Gällivare i norr.

– Om en gillar musik, att ha kul och att tävla då ska man komma på det här, avslutar Peter Uvén.

Så går det till

Bilda ett lag på max 4 spelare och åk till en av spelplatserna. I Västernorrland är det Ullånger hotell och restaurang. Ingen föranmälan behövs.

Tävlingen sker med penna och frågeformulär på papper.

Tävlingarna sker parallellt i 21 regioner på 40 olika plaster i Sverige samtidigt och med samma frågor.

Vinnarna från varje delfinal erhåller en guldbiljett som tar dem till regionsfinalen den 27 augusti.

Vinnarna från varje delfinal tävlar sedan i den stora finalen den 24 september.

I finalen koras sedan vinnarlaget med titeln svenska mästare i musikquiz 2016.

SM i musikquiz är ett samarbete mellan Artistkontoret AB och rutinerade trubadurer.