Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart får Annie Lööf bita i det närodlade gräset

Centerpartiets ordförande, Annie Lööf, är tillbaka i tjänst efter föräldraledigheten. Men den leende, energifyllda och segerlystna Lööf, som centerpartisterna har blivit bortskämda med att ha som draglok, kan snart vara behöva finna sig i en ny roll.

Annons

Med Alliansen återuppstånden, och ett förarbete inför 2018 års val som stundar, ökar pressen att foga sig in i en större helhet. Av fyra borgerliga partier är det i dag tre som inte vill veta av Centerpartiets migrationspolitik, och även den som högaktar partiets ståndaktighet inser nog hur det kommer att sluta.

Det kommer att bli C som får bita i gräset och sedan leva med omgivningens pikar och skadeglädje: Jaså, ni kryper också till korset till sist. Ser man på... Och den interna oppositionen runt riksdagsledamoten Staffan Danielsson, som har fört en enträgen men resultatlös kamp för en ny kurs, kommer att stämma in i kören: Ni borde ha lyssnat på oss i tid! Inbromsningen borde ha påbörjats för länge sedan!

Liberala önskedrömmar om ett annat utfall ändrar nämligen inte fakta på marken, som sammantaget pekar tydligt i en och endast en riktning. För det är inte bara själva regeringsfrågans realiteter som pressar Lööf och C. Även om opinionssiffrorna fortfarande är skapliga gör väljarna det också.

I en krönika om Fredrik Reinfeldt och Moderaterna (DT 31/3) har Liberala Nyhetsbyråns chef, statsvetaren Svend Dahl, nyligen gjort några reflektioner som har bäring även på C. Oaktat frågan om ideologi är det i dag svårt att "bygga sin politik på en föreställning om att alla väljare är beredda att prioritera flyktingmottagande över allt annat", konstaterar Dahl i en något tillspetsad formulering.

Just nu går det att inta rollen som tuffa liberala systemskiftare, men den vanlige väljaren kommer hela tiden att ställa motfrågor om vad centerpaketet kommer att innebära för den egna vardagen, den egna kommunen och det egna samhället. Och om priset ses som orimligt högt kommer varan inte att sälja. Det som ur nationalekonomiskt perspektiv framstår som nödvändigt är inte alltid det som valmanskåren vill stödja.

Det kommer helt säkert att finnas kvar ett opinionstryck för att Centerpartiet även fortsättningsvis ska utgöra en orubbad liberal bastion. Men den skaran tycks av olika skäl glesas ut.

Att trenden skulle gå att vända i närtid framstår tyvärr som osannolikt. Detta måste Centerpartiet och Annie Lööf förhålla sig till.