Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart klart inför årets Julfrossa

Teater Västernorrlands Julfrossa har tagit sin plats bland övriga jultraditioner i Sundsvall.
Efter ett par år med turnerande Vinterfrossor är man nu tillbaka på Sveateatern - med ovanligt mycket dekor, kostym och färgprakt. Premiären äger rum på lördag den 28 november 16.00.

Det var åtta år sedan det började. Med en akts julfrossande på Sveabalkongen, i all anspråkslöshet.

– Vi blev nerringda av folk som tyckte att det var för lite med två föreställningar, säger Gisela Nilsson, som har regisserat årets Julfrossa och även agerar i den.

Tvärtom mot vad Teater Västernorrland trodde hade Sundsvallspubliken utrymme för ännu en jultradition. Sedan dess har frossan klivit ner från balkongen till salongen och vuxit till något betydligt mer storskaligt; en genomarbetad tvåaktare med 16 kvällsföreställningar och sex kortare lunchföreställningar.

I ett par år har den hetat Vinterfrossa och gått på turné i länet. I år har nedskurna resurser gjort det omöjligt att turnera. Och att stanna på Sveateatern har också sina fördelar.

– Då behöver vi inte tänka på att vi ska in på små scener utan kan fläska på med dekor. Vi gick också i gång på det här med julfrossa igen, säger Gisela Nilsson.

Det är ändå julen som är det stående ämnet och som inte minst blommar ut på scenen med klappar, stjärnor, krubba och änglavingar. Scenograf och kostymör är Ann Jerbo; spelar gör tremannaorkestern Patrik Norman, Tomas Östman och Lars Peter Jansson.

Texter och musik härrör från bland andra tidigare kapellmästaren Eric Skarby, Therese Söderberg, Åsa Asptjärn, Carsten Palmér och förstås teaterns egna Gisela Nilsson, Anna Brixter och Jens Nilsson. De två förstnämnda står på scenen tillsammans med Marie-Thérèse Sarrazin, som Sundsvallspubliken såg i bland annat Rykten på bygden, och Martin Eliasson som för första gången spelar teater utanför Stockholm.

Julfrossan skiljer sig från andra produktioner genom att vara ett vitt blad varje år - ett tomrum som ensemblen själv får fylla med något. Det är en lång process med mycket arbete, som Gisela Nilsson beskriver som å ena sida rolig och kreativ, å andra sidan full av ångestladdad frustration. Ju mer frossan växer, ju mer publik som ser den, desto mer växer också kraven och ansvaret.

Därför är det en fördel att ha olika ensembler varje år som kan bidra. Anat ligger fast som frossans koncept: kombinationen julbord och föreställning, kollaget av sketcher och sånger, mycket skoj och satir men också en allvarston.

– Vi har alltid ambitioner att ta upp det som händer lokalt och att skapa reflektion, säger Gisela Nilsson.

Och visst är det roligt att människor återkommer år från år och vill se nya frossor.

– Man tänker: vad blir det i år? Det blir som en julklapp, säger Gisela Nilsson.

Se ett smakprov från årets Julfrossa här intill.