Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart öppnar nya Grönborgs – följ med in i Sundsvalls nya glasgård

Renoveringen av Grönborgskvarteret är nu i det närmaste klart. Efter två års byggtid är hyresgästerna på väg in. "Det här känns jättespännande och vi ser fram emot inflyttningarna i höst", säger Urban Simander.

Det första man möts av är den stora glasgården som är den gamla innergårdens nya överbyggnad. Kårhusets kök och restaurang har en liten uteservering där den gamla restaurang Grönborgs låg. Rymden är enorm och ljusinsläppet likaså.

– Här kommer det stå soffor och bord. Det ska vara en lounge, nästan som en fräsch hotellobby, där folk kan träffas, säger Urban Simander , förvaltare på kommunens fastighetsbolag SKIFU.

Läs mer: Jätteprojektet på Grönborgs blir större – och dyrare

Läs mer: Nytt kafé öppnar på Storgatan – slår upp dörrarna i augusti

Läs mer: TV: Ett nytt kvarter – för 300 miljoner kronor

Man har genomgående tagit tillvara på det gamla bryggeriets interiörer. Bakom gipsväggar har man hittat grova stöttor av trä som burit takbjälken sedan huset byggdes i slutet av 1800-talet. Det gamla teglet är åter i dagen och ger en tuff och samtidigt vacker inramning till det nya.

Bland hyresgästerna finns Mittuniversitetet, Åkroken Science Park, Kårhuset och ett antal småföretag som ska samsas i huset.

Ett kontorshotell, eller ett "co working space" som man valt att kalla det, med runt 100 platser inreds på plan tre och fyra. Gammalt material återanvänds ofta i inredningsdetaljerna.

– Vi vill återskapa den gamla bryggerikänslan i interiören. Vi kommer att specialtillverka stora öltunnor som kan vara konferensrum för sex personer, på väggarna blir det dekorationer med motiv från gammal ölbryggning, säger Simander.

Företagarna som vill hyra in sig har flexibel hyresperiod och tre val av arbetsyta att välja mellan. En icke fast arbetsplats, fast arbetsplats eller eget kontor. Hyresgästen har tre månaders uppsägningstid, något som Urban Simander tror är värdefullt.

– Vi vill skapa en plattform för företag att kunna växa och då måste de våga skaffa en lokal och knyta kontakter med andra utan att känna att man låser fast sig i långa hyresavtal. Intresset är stort, vi har redan drygt tjugo småföretagare som vill etablera sig här.

Det är i runda slängar 6000 kvadratmeter som renoverats i Grönborgshuset till en kostnad av cirka 120 miljoner kronor.

– De gamla husen har renoverats och på en huskropp har vi byggt på en och en halv våning. I och med det får vi ytterligare 700 kvadrat att hyra ut till företag, säger Urban Simander.