Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart öppnar nya superfängelset

/
  • Murarna runt det nya superfängelset i Härnösand är sex meter höga.
  • Kriminalvårdschef Roger Bostedt i kulverten som leder in till säkerhetsavdelningen, där några av Sveriges farligaste brottslingar ska avtjäna sitt straff.
  • Det finns flera olika rastgårdar i anstalten. säkerhetsfångarna har sin, häktade sin, sexualbrottslingar sin och övriga som dömts till långa fängelsestraff sin.
  • Murarna runt det nya superfängelset i Härnösand är sex meter höga.
  • Hamnar man på det nya fängelset i Härnösand handlar det oftast om domar på åtta år och mer som ska avtjänas.
  • Den inre muren går runt säkerhetsfängelset där grova brottslingar ska sitta av sina straff. Den sex meter höga yttre muren går runt hela anstalten.
  • Det är otaliga korridorer i den nya anstalten i Härnösand som bland annat särskiljer var besökare kan gå och dömda kan gå.
  • Kriminalvårdschefen Roger Bostedt går på gården inne på anstalten och bakgrunden fängelset där några av Sveriges farligaste brottslingar ska sitta.

Internationella krigsförbrytare som döms i Haag kan bli placerade i den nya säkerhetsanstalten i Härnösand. Under november ska bygget vara klart, men den första internen beräknas komma under februari nästa år.

Annons

– Vi måste få tid på oss att trimma in organisationen, öva och testa så att all elektronisk utrustning med mera fungerar, säger Roger Bostedt, kriminalvårdschef som blir högst ansvarig på anstalten, som klassas som ett av Sveriges säkraste vid sidan av Kumla och Hall.

Fängelset ligger vid norra infarten till Härnösand i Saltvik, där lokalanstalten tidigare fanns. En del av den byggnaden finns fortfarande kvar och här ska sexualbrottslingar sitta av sina straff. 40 platser finns på avdelningen. Totalt finns det 191 platser i anstalten.

55 av dessa är i häktet. Det skiljer Saltvik mot Hall och Kumla. Det innebär också att det finns en domstol där häktningsförhandlingar kan hållas i Saltviksanstalten.

ST är en av de första tidningarna som fått möjligheten att gå in i det nya fängelset. Däremot vill man från kriminalvården ännu inte släppa in media i säkerhetsavdelningen. Som är en anstalt i anstalten. Här kommer några av Sveriges farligaste brottslingar att låsas in.

Det finns sex meter höga murar runt säkerhetsanstalten och lika höga murar runt hela fängelset. Dessutom flera meter höga staket både innanför murarna och utanför.

– Det är till för att ingen ska kunna kasta in eller ut föremål.

Överallt kommer kameror att placeras för att stärka övervakningen som sköts från en central mitt i fängelset.

En del nyheter blir det också för familjer som vill besöka pappa när han sitter inlåst. Två lägenheter och en lekplats utomhus finns tillgängliga.

– Här ska familjen kunna umgås tillsammans under någon helg.

Fortfarande handlar det om en byggarbetsplats där 1 500 personer jobbat eller jobbar på. 250 personer i olika befattningar kommer att jobba i Saltviksanstalten när det är klar. Rekryteringen startade för två år sedan, vilket innebär att alla som ska jobba här redan är anställda inom kriminalvården.

 

Annons