Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart premiärdags för ”Sockerdagar”

Nedräkningen pågår inför Teater Västernorrlands premiär kommande lördag. ”Sockerdagar” heter uppsättningen som är länsteaterns huvudnummer den här säsongen.
Martin Lindberg är tillbaka med ännu en nutidshistoria.
Det är en humoristisk föreställning om svenska vardagsdrömmar.

Manusförfattaren och regissören Martin Lindberg gjorde succé med ”Krom ljuger inte” hos Teater Västernorrland förra spelåret. Den framgången följs nu upp av ännu en specialskriven nutidspjäs. På lördag den 28 februari får Sveateaterns publik vara med om en svensk urpremiär av ”Sockerdagar”.

Martin Lindberg är entusiastisk inför premiären:

– Det här är en historia som jag har haft i huvudet i flera år och jag har försökt att lansera den. Nu har Teater Västernorrland nappat och på den vägen är det, säger teatermannen från Norsjö i Västerbotten.

 

Martin visste vilka skådespelare som han skrev för och som han skulle jobba med när han nyligen satte ”Sockerdagar” på pränt. Det är naturligtvis en fördel inför en urpremiär.

– I centrum finns fem helt vanliga människor i en norrländsk stad. De förenas av ett stort intresse för dansbandmusik och travkuponger och en godisfabrik har en central roll i handlingen, förklarar Martin Lindberg.

”Sockerdagar” är en musikalisk komedi med en allvarlig underton om drömmar som kan realiseras. Historien berättas av fem mycket rutinerade skådespelare som tillsammans gör 23 rollfigurer.

 

Fyra av aktörerna tillhör teaterns fast anställda och är alla välkända i länet. Det är Gisela Nilsson, Helena Svartling, Ingmar Virta och Iso Porovic. Den femte skådespelaren är Marie-Therese Sarrazin, frilansare med Skellefteå som adress. Marie-Therese har en lång och allsidig meritlista som skådespelare, sångare och musikalartist på scener runt om i landet. På våra breddgrader minns vi henne till exempel från Friteaterns turnerande succé ”Det var en gång ett café” med premiär 2002. Hon gjorde bland mycket annat en hyllad Sally Bowles i musikalen Cabaret under tidigt 1990-tal. På senare år har hon gjort en rad föreställningar med Västerbottensteatern.

– Men jag har aldrig jobbat med Teater Västernorrland förut. Jag har fått ett årskontrakt här och det känns jätteroligt. Gisela och jag är gamla kompisar sedan länge och Martin har jag jobbat med förut, säger Marie-Therese.

”Sockerdagar” spelas på Sveateatern i Sundsvall fram till och med den 21 mars. Sedan går den på turné i alla norrlandslän.