Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snö till jul kommer att bli ovanligare

Längtar du efter en vit jul?
Risken är att du kommer att bli besviken i framtiden.
I Sundsvall kan antalet dygn med sammanhängande snötäcke bli hälften så många eller ännu färre inom några årtionden samtidigt som vinterregn blir vanligare.

– Jag brukar säga så här, att det sannolikt är så att fler människor i framtiden kommer att få möta en brandman med en länspump som är på väg för att länspumpa källaren, säger Mats Bergmark på Räddningstjänsten Medelpad.

Han har i många år arbetat med att klimatanpassa Sundsvall. Rapporteringen från klimatförhandlingarna i Paris följer han på distans och vi behöver framför allt nya sätt att hantera energi, konstaterar han. Konsekvenserna av den globala uppvärmningen märks i Sundsvall.

– Just de intensiva regnen har ökat. Det är en tveklös förändring. Jag som jobbar med händelser som översvämningar märker hur mycket, mycket mer det är jämfört med för bara för tio år sedan, säger han.

I Sidsjöbacken har förstås också vädret stor betydelse för verksamheten. Förberedelserna inför säsongen pågår för fullt. Liftkortssystemet installerades i den nya barnbacken i veckan. Bara snön saknas.

– Vi följer väderprognoserna för varje timme, men just nu går det åt fel håll, säger Royne Sjödin på kultur- och fritidsförvaltningen och bas över backen.

Enligt hans noteringar brukar slalombacken öppna någon gång mellan mitten av december och mitten av januari. Så har det varit under de senaste tio åren. Planen är att öppna den 19 december i år, men allt beror på temperaturen. Trots nya, effektiva snökanoner krävs en handfull minusgrader för att tillverka konstsnö. Prognosen från SMHI är mest optimistisk. Natten mot den 14 december ser det ut som att det kommer att gå att köra.

– Man tycker förstås alltid att det var bättre förr, säger Royne Sjödin.

När det gäller natursnö så kan det finnas fog för det påståendet. Enligt de beräkningar Sundsvalls kommun utgår ifrån i sitt arbete med att klimatanpassa kommunen så kommer antalet dygn med sammanhängande snötäcke att bli färre, mycket färre. Under perioden 1961 – 1990 så hade Sundsvall mellan 120 och 150 dygn om året med sammanhängande snötäcke. Men prognosen för perioden 2011 till 2040 är att antalet dygn då snön ligger vit och fin kommer att minska till någonstans mellan 60 och 90 dygn. Under perioden från 2070 till sekelskiftet beräknas snövintern krympa ihop till mellan 30 och 60 dygn per år. Färre vita jular med andra ord.

– Det är ett långsiktigt arbete som krävs för att anpassa samhället, säger Mats Bergmark.