Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snömassor kan kyla ned stans hetaste köpcenter

Låt snömassorna kyla ned hela det heta affärstemplet Birsta city.
Det är miljökontoret i Sundsvall som väcker det ovanliga förslaget.

Sundsvall är en av få platser i landet där man använder uppskottade snömassor till något vettigt. Sedan ett antal år finns en anläggning nära sjukhuset där smältvattnet hjälper till att kyla den stora vårdanläggningen sommartid.

I klimatförändringarnas spår väntas behovet av kylning öka och nu vill miljökontoret ta ett steg till.

– Vi har lyft frågan om att göra en anläggning för tippning där man kan utvinna kyla till det stora köpcentret i Birsta. Vi tror att det kan vara en framtidslösning, säger miljöinspektör Nicolaus Söderström.

Snö i trafikerade områden är ofta förorenad av tungmetaller och för att det ska bli både en miljövänlig och effektiv hantering krävs stora investeringar. Om idén ska bli verklighet krävs att någon nappar. Till exempel stadsbyggnadskontoret och markägare.

– Vi har väckt frågan och många tycker att det är en god idé. Men vi är bara en tillsynsmyndighet och det hänger på andra aktörer om det ska bli något. Det handlar till exempel om affärsmässighet och även frågan om hur det blir med snötillgången i framtiden, fortsätter Nicolaus Söderström.

I dagsläget hamnar snö från gator och torg till största delen i någon av de stora snötipparna i Nacksta, Matfors, Njurunda, Alnö och Birsta. I den relativt nyanlagda och naturvänliga tippen i Nacksta läggs snöavfallet på utforskad berggrund och smältvattnet passerar både sedimentationsbassänger och oljeavskiljare innan det via avskärmande diken leds ned mot Selångersån.

Nästa steg kan bli att smältvattnet eldar på kylanläggningar i det stora köpcentrat i Birsta.