Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snöröjning med helikopter i Ånge

Ett tiotal hushåll i Byberget var under tisdagen strömlösa under förmiddagen.
Det är träd som rasat över ledningar som är orsaken. Därför blåser vid ren skogen bredvid ledningarna med hjälp av helikopter, säger Bertil Gulliksson, platschef för Härjeån.

De senaste dagarna intensiva snöande i har skapat stora problem för elförsörjningen till mindre samhällen som Härjeån försörjer med elström.

Den första snön som kom frös fast i skogen. När det sedan kom ännu mer snö tyngdes träden ned och lade sig i sin tur över ledningarna. Därför har vi fått de här problemen med att hushåll blir utan ström, säger Bertil Gulliksson.

Det är många år sedan som det kom så stora snömängder fram till de första dagarna i december som i år.

Jag kan inte erinra mig när vi fick så här mycket snö. Men för att säkerställa elleveransen till våra kunder måste vi ta helikoptrar till hjälp. Vi har hyrt in två helikoptrar från Jämtlandsflyg som ska blås ren skogen efter kraftledningsgatorna. Träden reser sig och försvinner från ledningarna eller med åtgärden undviks att de ska hamna på ledningarna av snötyngden. Området mot Byberget där hushåll var strömlösa under tisdagen startar vi med. Därefter fortsätter vi vidare i Haverö mot Kölsillre. Vi kommer också att flyga och blåsa rent skogen i östra delen av jämtland. Arbetet kommer att pågå i två dagar, slutar Bertil Gulliksson.

Samtidigt med strömavbrottet till hushållen slogs även radio och Tv-sändningarna från Teracoms mast i snöberg ut under två timmar.

Vi ser mycket allvarligt på det här. Det är ett väldigt långt avbrott och vi kommer att undersöka vad som gick fel, säger Lennart Ivarsson, informationschef hos Teracom.

Anledningen till tystanden i etern var bortfall av strömförsörjningen.

Av någon anledning gick inte reservaggregatet igång som det skulle.