Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Fortkörning på snöskoter – så mycket kostar det

/
  • Lena Nilsson och Bengt Sivertsson är redo för vintern på fjället.

Snöskoteråkaren har förändrats genom åren.
– Nog vill jag tro att de kontroller vi haft varit en liten bidragande orsak till att det nu är sällsynt med onyktra skoterförare, säger Lena Nilsson vid polisen i Idre.

Annons

Tull och polis i Idre samarbetar med kontrollen av skoterförarna på de stora fjällområdena och längs lederna i norra Dalarna.

– Under de 15 år jag jobbat här i Idre har jag upplevt en markant förändring. De första åren var det vanligt att vi tog förare som var onyktra men de senaste åren har det enbart handlat om enstaka förare, säger Lena och får medhåll av Bengt Sivertsson på tullen.

Vid flera tillfällen ger sig tull och polis ut på fjällen och lederna för olika kontroller.

– Det handlar mycket om förarkontroller där vi kontrollerar nykterhet, men också att skotern är i ordning och att inte är stulen, säger Lena.

– Tullen gör i grunden samma saker som polisen, sedan har vi i tullen erfarenheter med att jobba mot norska myndigheterna och kontroller av norska förares behörighet, säger Bengt.

När det gäller skotertrafiken så är Bengt och Lena överens om att den blivit mycket bättre.

– Vi samarbetar också med länsstyrelsen när det gäller körning vid sidan av de tillåtna lederna i naturreservaten.

– Det finns de som bara lockas av möjligheterna, andra följer spåren efter andra skotrar och hamnar därför fel. Man ska inte ta för givet att det är tillåtet att köra bara för att någon annan kört där. Det kan vara ett spår från någon som haft tillstånd att köra vid sidan av lederna. Samer, fjällräddning eller kanske vi i tull och polis, säger Bengt.

Både Lena och Bengt uppfattar att de kontroller som sker på fjället är välkomna.

– Många blir överraskade men positiva över våra kontroller. Själv ser jag det som viktigt att vi syns på fjället. Att bötfälla är inte det viktigaste utan en bra dialog ger ofta mer, säger Lena Nilsson.

Mer läsning