Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sociala medier får åldersgräns inom två år

Är du under 16 år? När en ny åldersgräns införs kan du bli tvungen att be föräldrarna om lov för att skaffa Facebook, Snapchat eller Instagram.
– Jag tycker det är bra, när man är för liten kan man inte hantera sociala medier, säger Per Tedenby som går i nian.

Annons

Till SVT Nyheter bekräftar konsumentminister Per Bolund (MP) att åldersgränserna kommer att införas. Anledningen är EU:s nya dataskyddsdirektiv som ska bli lag i Sverige inom två år.

– Ja, den förordning som man tagit på EU-nivå säger att det ska vara en 16-årsgräns med möjlighet att gå ner till 13-årsgräns. Det är en bindande förordning så någonstans där kommer det svenska regelverket att hamna, säger Per Bolund till SVT.

Läs också: Unga i Sundsvall jagar följare i ny app: "Vid 50 följare visar jag brösten"

Exakt vilka åldersgränser som ska gälla ska utredas av regeringen, skriver SVT Nyheter. I praktiken kommer de nya reglerna innebära att barn måste få tillstånd från sina föräldrar för att använda sociala medier.

Emil Nilsson, Wiktor Elggren och Per Tedenby går alla i nian. De tror att en del säkert kommer att strunta i åldersgränsen och ladda ner apparna i alla fall. Men reglerna skulle nog ändå få effekt.

– Om föräldrarna är lite osäkra på vad det är kommer de säga att man får vänta ett par år. Så det kommer nog bli färre som använder det tror jag, säger Wiktor Elggren.

Mobbing kan förekomma på sociala medier, och därför är det bra om användarna inte är för unga, menar de.

– Jag tycker man ska prata med föräldrarna innan, säger Emil Nilsson.

Läs också: Så hyllas ST:s publicering om näthat i sociala medier