Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialchefen om den skenande ekonomin – saknar åtta miljoner

Kostnaderna för hemvården ökar kraftigt. Samma sak gäller för försörjningsstöd och behandlingshem.
– Prognosen är just nu minus åtta miljoner kronor, konstaterar socialchef Katarina Persson.

En bister vind blåser genom socialkontorets korridorer.

De extra miljoner som socialnämnden fick i juni kommer inte att räcka. Den senaste prognosen visar att det just nu saknas åtta miljoner kronor för att komma i ram. En ram som ändå utökats två gånger sedan budget 2014, och det med lika många miljoner som ännu saknas.

Socialchef Katarina Persson sticker heller inte under stol med att det är ett tufft läge. Bland annat ser hon att hemvården har stora problem att hålla kostnaderna nere då brukartiden ökar.

– Just nu ligger de två miljoner kronor back, och det kommer att öka under hösten, konstaterar hon.

Åldrande befolkning som bor hemma längre är en förklaring, men samtidigt ingen nyhet jämfört med hur det såg ut när budgeten lades hösten 2015.

Ändå håller hon inte med om att man borde ha kunnat förutse det som nu sker.

– Hur många som blir svårt sjuka eller på annat sätt får ett ökat behov av hemvård går inte att säga i förväg, men att sjukhuset har börjat skicka hem folk tidigare och stänger avdelningar påverkar så klart, säger Katarina Persson, och påpekar att även länets övriga kommuner brottas med en dyrare hemvård.

Men det är inte bara där som situationen är bekymmersam i Ånge. Även kostnaderna för behandlingshem och vuxnas försörjningsstöd skenar.

– Som det ser ut nu kommer det inte vända nästa år heller, säger socialchefen.

Uteblivet statsbidrag och behov av fler boenden inom stöd och omsorg (LSS) är andra faktorer som styr ekonomin i negativ riktning.

– Vi ser allvarligt på läget och analyser pågår för att komma till rätta med läget, säger Katarina Persson.

Har politikerna förstått hur allvarsamt läget är?

– Det tycker jag. Vi har också bra kontroll på vad som avviker, men det är politikerna som sätter ramar och väljer vad det ska satsas på.

Läs också: Ånge kommuns ekonomi kraftigt försämrad – nära underskott